Начин на приготвяне
Лукът се почиства от люспите и се нарязва на шайби с дебелина около 0.5 см.
През това време трябва да е включена скарата или грил тиганът да е сложен на котлона да загрее хубаво. Когато е загряла скарата, се подреждат лучените шайби. Пекат се около четири минути и се завъртат да се изпекат и от другата страна.
Когато са готви, се махат от скарата и се слагат в тенджера с капак да се задушат. Преди това се разделят на отделни пръстенчета.
Когато е изпечен лукът, в купа се изцежда лимонът и се смесва със зехтина и солта.
С тази смес се полива лукът, докато и топъл, разбърква се хубаво и се затварят отново с капака. Така престоява десетина минути и тогава се разсипва в чинии и се сервира като вкусно мезе към силно изстудена ракийка.
Лучената салата със зехтин е много вкусна.