Начин на приготвяне
Разделям белтъците от жълтъците. Разбивам маслото с половината от захарта до побеляване, към тях прибавям и жълтъците.
Постепенно прибавям към сместа брашното, смесено с бакпулвера и брашното от бадеми*, както и разбитите на сняг белтъци.
Половината от сместа изсипвам във форма, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Плодовете от сладкото ги отцеждам от сиропа, внимателно ги поръсвам с брашно, за да не потънат на дъното на формата.
Изсипвам и втората половина от сместа. Пека кейка в умерена фурна.
На водна баня разтопявам шоколада и добавям сметаната, до получаване на хомогенна смес /която при мен не се получи добре/.
Заливам изстиналия кейк и украсявам с желирани плодове и нарязани бадемови ядки.
* Бадемовото брашно приготвям в домашни условия лесно. Запичам бадемови ядки на умерена фурна. Изсипвам ги върху памучна кърпа, покривам и втривам ядките, докато падне обвивката /доколкото е възможно/. Смилам ги в блендер.
Кексовият сладкиш с бадеми е много сполучлив.