Маковец

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Маковец
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Един сладкиш с много интересен и по-различен вкус, който сме сигурни, че ще ви допадне"

Необходими Продукти

  • ябълки - 3 - 4 бр.
  • яйца - 5 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • нишесте - 8 с.л. пшенично
  • ядки
  • шоколадова глазура
  • за маковата смес
  • мак - 500 г
  • масло - 125 г
  • мед - 100 г
  • портокалов сок - 50 мл.
  • бадемово масло - не е задължително
  • сушени плодове - стафиди, орехи, бадеми, сушени кайсии, настъргана портокалова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В Полша за мързеливите домакини, а и за удобство, продават готова макова смес. За съжаление, тук в България такова нещо все още не съм виждала в магазините. Което от една страна е хубаво, тъй като няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна.

Както при повечето рецепти и тук можете да варирате според вкусовите си предпочитания - да подсладите повечко, да сложите любимите си сушени плодове и ядки... или пък да заложите на опияняващия вкус на мака.

Но да обясня как се приготвя маковата смес. Макът се залива с вода и се оставя цяла нощ. На следващия ден го сваряваме до омекване, отцеждаме и смиламе в блендер 3 пъти. (Може да смелите мака предварително в кафемелачка, но си отнема време).

Към мака прибавяме меда, разбъркваме и проверяваме дали ни допада на сладост, може да си доподсладите. Добавяме бадемовото масло, разтопеното масло, портокаловия сок, нарязаните сушени плодове и разбъркваме добре. И нашата макова смес е готова.

Пристъпваме към полския традиционен сладкиш - маковец. Признавам, рецептата не е за традиционен маковец, но всяка рецепта преминава през кулинарен тунинг - този сладкиш е по-лесен от трудоемкия маковец, но по нищо не отстъпва на оригинала.

Ето и рецептата:

Жълтъците се отделят от белтъците. Ябълките се обелват и настъргват и се прибавят към готовата макова смес. Добавят се също така нарязаните ядки, бакпулверът, пшеничното нишесте и жълтъците на яйцата. Разбърква се много добре. Белтъците се разбиват на твърда пяна и много внимателно се прибавят към маковата смес. Деликатно се разбърква.

Готовото тесто се изсипва в тава, застлана с хартия за печене, леко намазнена. Пече се около 60 минути на 180 градуса - до суха клечка.

Готовия изстинал маковец гарнирайте с шоколадова глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: