Начин на приготвяне
Започва се с приготвянето на маковото семе: Маковото семе се смила в кафемелачка до побеляване. Залива се със 100 мл вряла вода, разбърква се, притиска се с лъжица и се оставя настрана за да се охлади. След това се изцежда, ако е необходимо.
За тестото се пресява брашното. Маята се разтваря в хладко прясно мляко с 2 с.л. от брашното, за да стане на кашичка и се оставя да шупне за около 15 мин. Към брашното се добавят всички продукти за тестото без маслото.
Замесва се тесто и накрая започва малко по-малко да се добавя и маслото при непрекъснато размесване до пълното му усвояване. В началото е лепкаво, но след като поеме мазнината то ще се изглади и няма да лепи. Оставя се да втаса в леко намаслена купа покрито с фолио.
Докато се изчаква тестото да втаса се допълва плънката и към изстиналия мак се добавят ядките, сушените плодове като преди това са накълцани с нож. Добавят се и оставалите продукти без белтъка, който се разбива на сняг и добавя накрая, преди да се започне да се поставя плънката върху козуначеното тесто.
Втасалото тесто се дели на две части. Всяка част се разточва с точилка на правоъгълник, навива се върху точилката и се премества върху памучна кърпа поръсена леко с брашно. Разбива се белтъка на твърд сняг и се добавя внимателно към основната плънка. Разбърква се с шпатула.
Върху правоъгълника се поставя част от плънката, като се нанася навсякъде без всичките странични краища, които оставят около 2 см ненамазани. Те се подгъват навътре, захлупват се към тестото с плънката и с помощта на кърпата започва да се навива Маковецът на руло.
Оставя се да втаса отново за около 20-30 минути.
Жълтъкът се разбива с 1 с.л. прясно мляко и с четка се намазват рулата.
Фурната се загрява на 180 градуса и се намалява веднага щом се вкарат рулата на 165 градуса. Козунакът се пече за около 40-45 мин.
Хубаво е преди да се сервират да отлежат рулата за около 10-12 часа за да може плънката добре да попие в изпеченото тесто.
Полският великденски Маковец е готов.
Забележка 1: Този Маковец е характерен за полската кухня. Той е традиционен сладкиш не само за Великден, но и за Коледа. Независимо дали е козуначено тесто с мая, или хилядолистно маслено тесто, дали е навит или наложен на пластове, общото и основното в тях е вълшебната плънка от маково семе. По принцип в Полша маковата плънка се приготвя и продава готова в консервни кутии, но този начин, който е показан по-горе, е най-лесно изпълним в наши условия.
Забележка 2: Тестото е навито дебело, затова се пече повече на по-слаба фурна. Ползвала съм термометър, за да се следи правилната температура на изпичане. Щом температурата достигне 90 градуса, това е вътрешната температура на тестото, означава, че е готово печивото.
Забележка 3: По принцип работя около празниците няколко килограма козунаци, различни видове и с различни плънки, между 4-5 кг. В началото когато започнах да се уча ги работих със страх и недоверие, но те толкова много ме увлякоха, че сега ги работя с удоволствие. Маковецът го направих определено за проба, много е хубав, ароматен, прекрасна плънка, чудесна консистенция на тестото и най-вече се работи много лесно.
Коментари