Начин на приготвяне
Смелете маковите семена, а през това време кипнете и млякото със захарта и добавете смляния мак. Оставете да престои така за 1-2 часа, докато макът поеме млякото и добавете остъргана шушулка ванилия или ванилов екстракт.
Разтворете маята в половината леко топло мляко и добавете захарта. След като се активизира, сипете маята в по-голям съд към пресятото брашно, яйцето, маслото, останалото мляко.
Постепенно замесете меко тесто, което не лепне, прехвърлете го в купа и оставете да втаса. След удвояване на обема, разделете го на 2 части за 2 рула.
Всяка част се разточва на правоъгълен пласт с дължина, колкото е формата ви за печене. Намажете блата с половината плънка (трябва да е студена и да няма излишна течност) равномерно и завийте на руло. Прехвърлете го в намазнената продълговата форма и оставете да втаса. По същия начин направете и второто руло.
След като маковите рула втасат, сложете да се изпекат за около 40 минути в предварително загряна на 180 градуса фурна.
Опитайте още: Украинско маково руло с ром, Шоколадово руло, Сметаново руло, Мега шоколадово руло, Какаово руло с крем пудинг.