Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Правоъгълна тава с размер 30/20 намаслена с малко зехтин.
В тиган без мазнина се задушава беконът до златисто. Оставя се настрана.
Картофите се обелват и нарязват на филии около 1/2 см. Поставят се в купа, поръсват се със сол и черен пипер и с ръка се разбъркват.
Моцарелата се нарязва на тънки филии. Пармезанът се настъргва на ренде.
В тавичка се подреждат, като и малко може да се застъпват картофените филийки, това зависи от големината на тавичката. Отгоре се нарежда пласт от шунката, следват филийки Моцарела, отново шунка и се поръсва с парчетата запечен бекон, поръсва се с малко Пармезан и босилек.
Следва тъничка струйка със зехтин. Отново пласт картофи и така до изчерпване на продуктите, като между тях и леко се поръсва с босилек. Отгоре обилно се поръсва с настърган Пармезан.
Разбиват се яйцата и сметаната с тел за разбиване и се залива върху сиренето.
Пече се на 180 градуса за около 45-50 мин до много хубав загар на запеканката или до дълбоко златисто.
Картофената лазаня с шунка и бекон е много вкусна.
Източник: Италиански кулинарен блог и свален клип.
Забележка: Добавих отстрани на тавичката и около 20 мл. вода, защото ме беше страх, че може да изсъхне по време на печенето, тъй като то е продължително време и не беше излишно.
Коментари