Начин на приготвяне
Фурна - 240 градуса; Чугунена тенджера; Работи се с лъжица, може и с миксер с дебелите бъркалки.
В купата на миксера се смесват брашното, солта, чесън на прах, розмарин, чили пипер и мащерката. Маята се разтваря предварително в 120 мл вода и се добавя към сухата смес, разбърква се с дебелите бъркалки и се добавя и другата част на водата.
Омесва се тесто докато се смесят съставките и се прибавят и маслините. Разбърква се отново докато се смесят, тестото се изважда и поставя в леко намаслена купа да втасва, като отгоре се полива с тъничка струйка зехтин. Покрива се с фолио за около 1-1.5 ч.
След като е втасало тестото се изважда и поставя върху набрашнен плот, отгоре също се набрашнява, защото то е силно лепкаво, не се измесва, а се навива леко с набрашнени длани на руло, оформя се топка, която се поставя върху кърпа поръсена обилно с царевично брашно. Покрива се и се оставя да втаса за около 40 мин. Ще увеличи двойно обема си.
Междувременно се загрява фурната заедно с чугунената тенджера с капак на 230-240 градуса за около 30 мин.
След второто втасване тестото се поставя в нагорещената тенджера, при поставянето му то трябва да изсъска от горещината, появяват се мехури, които се пукат бързо с ръка, покрива се с капак и се пече на 230 градуса за около 30 мин. и след това без капак на 200 градуса за около 15-20 мин.
Когато е готово се изважда веднага върху решетка и може да се нареже едва след 2 часа, да е напълно изстинал хлябът.
Испанският хляб със зелени и черни маслини е готов.