Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Класически козунак

Класически козунак

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Класически козунак
Снимка: Анонимен
2 / 3
03/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Каквито и да са плановете ви за Великден, няма как да не включите в тях и този Класически козунак, просто е задължителен"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 - 800 г
  • яйца - 3 броя + 1 белтък; жълтък за намазване
  • сол - 1 щипка
  • захар - 250 г за козунаци
  • масло - 2 с.л. краве, може и свинска мас
  • олио - 100 мл
  • сода - ½ ч.л. бикарбонат
  • кисело мляко - 250 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • мая - 42 г прясна хлебна
  • ванилия
  • ром
  • лимони - настъргана кора
  • портокали - портокалови кори
  • стафиди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с част от топличкото прясно мляко, малко захар и брашно. Оставете да се активизира за 20-30 минути. Загрейте маслото или маста с олиото. Замесете меко тесто, като към брашното прибавите маята, мазнината, яйцата, солта, останалата захар, содата, разтворена в киселото мляко и накрая желаните аромати.

Оставете готовото омесено тесто на топло, докато хубаво втаса. След това разделете на 2 части. Всяка част разделете на 3 топки, от които се оформят продълговати парчета и се сплита на плитка. По желание може да сложите ядки, стафиди между плитките.

От цялото тесто може да приготвите един голям вместо 2 по-малки козунака.

Разбийте жълтъка с малко олио и намажете отгоре козунаците. Оставете пак да втасат за 30 минути и ги пъхнете в загряна фурна на 200 градуса да се изпекат до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
59
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Elena
Elena
Като новак и за първи път станаха много добре. Благодаря
21.04.2019 15:48
tanq
tanq
Не ставаш!
14.04.2014 20:32
2
Катя
Катя
Туко що го изваних от фурната,Чудесна рецепта, благодаря
03.02.2014 15:29