Начин на приготвяне
Пресявате брашното три пъти. В 250 мл топло мляко разтваряте маята, захарта и три супени лъжици брашно, разбърквате до хомогенна смес и слагате на топло да шупне.
В пресятото брашно правите кладенче, добавяте другите продукти, накрая и шупналата мая и замесвате меко тесто.
Поставяте на топло да втаса за 40 минути. Разбивате маслото с яйцата и го оставяте на страни. Разделяте готовото тесто на четири еднакви топчета, като едно оставяте за средата на питката и малка част от него отделяте за мрежа.
Разточвате първото топче на кора с диаметър петдесет сантиметра, намазвате от приготвената плънка и поръсвате със сирене.
Поставяте го настрани върху хартия за печене. По този начин процедирате и с другите кори, като ги поставяте една върху друга.
Последната кора не се маже с масло. Тогава всички кори разточвате отново и ги правите на една кора. Разрязвате на осем триъгълника и навивате на кифличка, която разрязвате на две. Получените половинки поставяте в намаслена тава с широката част към стената в кръг.
Поставяте последното топче в средата на питката и с ролер за тесто оформяте мрежата, която поставяте върху топчето.
Оставяте питката на топло да втаса, мажете с разбития жълтък с една лъжица олио, поръсвате със сусам и печете питката в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Готовата питка изваждате, завивате с чиста кърпа и след 15 минути е готова консумация.
Коментари