Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пита с плънка от яйца и сирене

Пита с плънка от яйца и сирене

Emilia KrumovaEmilia Krumova
Чирак
37456166
Пита с плънка от яйца и сирене
Снимка: Emilia Krumova
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Тайната на вкусната питка? Няма такава, важното е да е замесена и приготвена с много любов"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с л
  • сол - 1 с л
  • олио - 100 мл
  • Плънка
  • масло - 300 г
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • сирене - 200 г
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното три пъти. В 250 мл топло мляко разтваряте маята, захарта и три супени лъжици брашно, разбърквате до хомогенна смес и слагате на топло да шупне.

В пресятото брашно правите кладенче, добавяте другите продукти, накрая и шупналата мая и замесвате меко тесто.

Поставяте на топло да втаса за 40 минути. Разбивате маслото с яйцата и го оставяте на страни. Разделяте готовото тесто на четири еднакви топчета, като едно оставяте за средата на питката и малка част от него отделяте за мрежа.

Разточвате първото топче на кора с диаметър петдесет сантиметра, намазвате от приготвената плънка и поръсвате със сирене.

Поставяте го настрани върху хартия за печене. По този начин процедирате и с другите кори, като ги поставяте една върху друга.

Последната кора не се маже с масло. Тогава всички кори разточвате отново и ги правите на една кора. Разрязвате на осем триъгълника и навивате на кифличка, която разрязвате на две. Получените половинки поставяте в намаслена тава с широката част към стената в кръг.

Поставяте последното топче в средата на питката и с ролер за тесто оформяте мрежата, която поставяте върху топчето.

Оставяте питката на топло да втаса, мажете с разбития жълтък с една лъжица олио, поръсвате със сусам и печете питката в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Готовата питка изваждате, завивате с чиста кърпа и след 15 минути е готова консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Emilia Krumova
Emilia Krumova
Благодаря Сия , получи се страхотно , за юбилея на майка ми с много любов съм я приготвила , бях записала на рецептата пита " Маргарита " на нейното име , но е променена в сайта .
24.02.2017 16:18
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Еми,много е красива тази пита,направо е върха,браво :))
24.02.2017 13:19
1