Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Картофени кюфтета»Мексикански бомбички с картофено пюре и кайма

Мексикански бомбички с картофено пюре и кайма

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мексикански бомбички с картофено пюре и кайма
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"От нас бирата, вие се развъртете из кухнята и пригответе тези мексикански бомбички - обещаваме една незабравима вечер"

Необходими Продукти

  • За картофеното пюре
  • картофи - 1 кг
  • масло - 80 г
  • олио - 2 с.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • За пълнежа
  • кайма - 250 г
  • лук - 1 глава (средна)
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • яйца - 1 бр.
  • лют червен пипер - на вкус
  • кимион - 1 с.л. (смлян)
  • черен пипер
  • сол
  • люти чушки - 1 бр.
  • доматено пюре - 3 с.л. концентрирано
  • чубрица - 1 щипка
  • олио - 4 с.л.
  • За панировката
  • яйца - 1 бр.
  • галета - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите и ги намачкайте с вилица, докато са горещи. Сложете маслото, олиото, млякото, пипера и солта и хубаво ги разбъркайте до получаване на пухкаво пюре. Оставете да изстине.

За пълнежа нарежете лука и лютата чушка на много ситно, а чесъна счукайте или настържете. Омесете ги с каймата, яйцето и подправките.

В сгорещеното олио или зехтин, на среден огън запържете овкусената кайма, като бъркате, за да не се сплъстява. Когато промени цвета си, сложете доматеното пюре и пържете до готовност около 10 минути, след това оставете сместа да се поохлади.

За формирането на бомбичките, разстелете първо половината от изстиналото картофено пюре върху пласт прозрачно домакинско фолио (може да разточите с точилка, за да е равномерно, с дебелина 1 см.) .

Слагайте по 1-2 лъжички от пълнежа и с помоща на фолиото повдигайте, като захлупвате и откъсвате нужното количество, а после дооформяте с ръка на топче. (Сложила съм снимки, как точно го правя, лесно е). Така докато ви свърши пюрето. След това разстилате втората половина и правите същото. На мен ми излезнаха 10 топчета.

Готовите бомбички оставете малко в хладилник да стегнат, ако ще ги пържите. Ако предпочитате на фурна (като мен) не е нужно.

Оваляйте ги в разбитото яйце и след това в галета и наредете в тавичка поръсена със зехтин. Капнете малко мазнинка и върху тях и печете на 220 градуса в предварително захрята фурна за 10 мин, само докато леко порозовеят.

Ако предпочитате да ги изпържите, по -добре да е във фритюрник, защото са големички и ще ви е трудно на тиган, понеже трябва да внимавате при обръщането им.

Сервирайте със свежа салата и майонезен сос! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Заинтригувана съм от тази рецепта и ще се радвам да я поднеса на моето семейство.
01.03.2017 10:10
2
1
Покажи всички подкоментари