Начин на приготвяне
Сварете картофите и ги намачкайте с вилица, докато са горещи. Сложете маслото, олиото, млякото, пипера и солта и хубаво ги разбъркайте до получаване на пухкаво пюре. Оставете да изстине.
За пълнежа нарежете лука и лютата чушка на много ситно, а чесъна счукайте или настържете. Омесете ги с каймата, яйцето и подправките.
В сгорещеното олио или зехтин, на среден огън запържете овкусената кайма, като бъркате, за да не се сплъстява. Когато промени цвета си, сложете доматеното пюре и пържете до готовност около 10 минути, след това оставете сместа да се поохлади.
За формирането на бомбичките, разстелете първо половината от изстиналото картофено пюре върху пласт прозрачно домакинско фолио (може да разточите с точилка, за да е равномерно, с дебелина 1 см.) .
Слагайте по 1-2 лъжички от пълнежа и с помоща на фолиото повдигайте, като захлупвате и откъсвате нужното количество, а после дооформяте с ръка на топче. (Сложила съм снимки, как точно го правя, лесно е). Така докато ви свърши пюрето. След това разстилате втората половина и правите същото. На мен ми излезнаха 10 топчета.
Готовите бомбички оставете малко в хладилник да стегнат, ако ще ги пържите. Ако предпочитате на фурна (като мен) не е нужно.
Оваляйте ги в разбитото яйце и след това в галета и наредете в тавичка поръсена със зехтин. Капнете малко мазнинка и върху тях и печете на 220 градуса в предварително захрята фурна за 10 мин, само докато леко порозовеят.
Ако предпочитате да ги изпържите, по -добре да е във фритюрник, защото са големички и ще ви е трудно на тиган, понеже трябва да внимавате при обръщането им.
Сервирайте със свежа салата и майонезен сос! Да ви е сладко!
Коментари