Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита с масло и сирене за Сирни Заговезни

Пита с масло и сирене за Сирни Заговезни

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Пита с масло и сирене за Сирни Заговезни
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
110 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Сирни Заговезни или Прошка е един чудесен повод цялото семейство да се събере, а с тази пита с масло и сирене празникът е двоен"

Необходими Продукти

  • брашно - бяло 600 г и допълнително количество за доомесване
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 250 мл хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 пакет от 7 г
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • масло - разтопено 50 г
  • за заливката
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете брашното със солта. Добавете сухата мая и захарта. Разбъркайте и направете кладенче в брашняната смес. Разбийте яйцата и ги добавете в кладенчето.

Започнете да изсипвате водата като едновременно с това полека разбърквате с брашното.

Замесете меко и еластично тесто. При необходимост (ако лепне много тестото) добавете малко брашно. Сложете топката тесто в намаслена купа и покрийте. Оставете на топло да втаса около 40 мин.

Междувременно пригответе плънката, като намачкате сиренето и разтопите маслото.

При готовност на тестото, го разделете на 5 еднакви топчета. Разточете едно топче на кръгла кора с диаметър около 25 см. Намажете с разтопено масло и посипете със сирене.

Навийте руло, като след като го навиете, го усучете като въже и изтеглете леко да стане тънък и дълъг фитил. Навийте фитила на охлювче в намазана с масло тава (приблизителен диаметър на тавата 30 см).

Повторете всичко с останалите топчета. Не навивайте прекалено близко всеки фитил, тъй като питата допълнително ще втаса. Готовата пита се покрива и се оставя да втаса още 20 мин. на топличко място. При готовност се залива с разбитите яйца с прясно мляко и захарта.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. След изваждане от фурната, питата се покрива с кърпа и се оставя за 10 - 15 минути да отиде на нивата преди да се начупи.

Питата с масло и сирене за Сирни Заговезни е готова.

Рецептата е адаптирана от кулинарно с Йоана.

Ако ти харесва рецептата, опитай и другите ни предложения за питка с мая, вкусна питка със сирене или козуначена питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: