Начин на приготвяне
В купа смесете брашното със солта. Добавете сухата мая и захарта. Разбъркайте и направете кладенче в брашняната смес. Разбийте яйцата и ги добавете в кладенчето.
Започнете да изсипвате водата като едновременно с това полека разбърквате с брашното.
Замесете меко и еластично тесто. При необходимост (ако лепне много тестото) добавете малко брашно. Сложете топката тесто в намаслена купа и покрийте. Оставете на топло да втаса около 40 мин.
Междувременно пригответе плънката, като намачкате сиренето и разтопите маслото.
При готовност на тестото, го разделете на 5 еднакви топчета. Разточете едно топче на кръгла кора с диаметър около 25 см. Намажете с разтопено масло и посипете със сирене.
Навийте руло, като след като го навиете, го усучете като въже и изтеглете леко да стане тънък и дълъг фитил. Навийте фитила на охлювче в намазана с масло тава (приблизителен диаметър на тавата 30 см).
Повторете всичко с останалите топчета. Не навивайте прекалено близко всеки фитил, тъй като питата допълнително ще втаса. Готовата пита се покрива и се оставя да втаса още 20 мин. на топличко място. При готовност се залива с разбитите яйца с прясно мляко и захарта.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. След изваждане от фурната, питата се покрива с кърпа и се оставя за 10 - 15 минути да отиде на нивата преди да се начупи.
Питата с масло и сирене за Сирни Заговезни е готова.
Рецептата е адаптирана от кулинарно с Йоана.
Ако ти харесва рецептата, опитай и другите ни предложения за питка с мая, вкусна питка със сирене или козуначена питка.