Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Пирог»Египетски слоест пирог

Египетски слоест пирог

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Египетски слоест пирог6 / 6
27/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
140 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
170 мин.
Порции
12
"Невероятен пирог с уникален крем - един десерт, в чието присъствие всякакви приказки за диети са забранени"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.(равна)
  • ванилия - 1 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 3 ч.ч. (250 мл чашата)
  • масло - 125 г ( за намазване на листата)
  • за крема
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • нишесте - 3 с.л. (царевично)
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилова захар - 1 бр.
  • за поръсване
  • пудра захар - 30 г
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и разтворете в него маята, добавете разбитото с вилица яйце, солта, захарта и ванилията. Към сместа добавете 2 ч.ч. от пресятото брашно и разбъркайте. Останалото брашно прибавяйте на етапи и замесвате меко и еластично тесто. Разделете тестото на две равни части.

Всяка част разточвате върху поръсен с брашно плот на тънък лист, намажете листата с меко масло, което предварително сте разделили на две. Навивате листата поотделно на рула, а рулата навивате в кръг (на охлюв). Поставете всяко руло, в плитка чиния поръсена с малко брашно и ги завийте със стреч фолио, поставете завитите чинии в хладилник за 2 часа.

През това време пригответе крема. В дълбок съд с дебело дъно, сипете студеното мляко и добавете разбитото яйце, захарта, ваниловата захар и нишестето. Разбъркайте, поставете съда на слаб огън при непрекъснато бъркане с шпатула и варете до сгъстяване на крема. Покрийте готовия крем със стреч фолио и оставете на студено място да се охлади напълно.

Извадете първото слоестото тесто от хладилника и поставете върху поръсена с брашно хартия за печене, разточете на кръгъл лист около 3 мм. Върху листа разпределете студения крем и изравнете равномерно.

Разточете второто слоесто тесто и поставете върху крема, защипете краищата, за да не изтече кремът при печенето и обърнете пирога с ръба отдолу в намаслена с меко масло тава 28 см. Надупчете на няколко места с вилица, намажете с масло и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30 минути до златист цвят.

Извадете изпечения пирог, завийте с чиста кърпа за около 10 минути, след което поръсете със смесените пудра захар и ванилия. За по-голяма яснота разгледайте снимките горе!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: