Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото и разтворете в него маята, добавете разбитото с вилица яйце, солта, захарта и ванилията. Към сместа добавете 2 ч.ч. от пресятото брашно и разбъркайте. Останалото брашно прибавяйте на етапи и замесвате меко и еластично тесто. Разделете тестото на две равни части.
Всяка част разточвате върху поръсен с брашно плот на тънък лист, намажете листата с меко масло, което предварително сте разделили на две. Навивате листата поотделно на рула, а рулата навивате в кръг (на охлюв). Поставете всяко руло, в плитка чиния поръсена с малко брашно и ги завийте със стреч фолио, поставете завитите чинии в хладилник за 2 часа.
През това време пригответе крема. В дълбок съд с дебело дъно, сипете студеното мляко и добавете разбитото яйце, захарта, ваниловата захар и нишестето. Разбъркайте, поставете съда на слаб огън при непрекъснато бъркане с шпатула и варете до сгъстяване на крема. Покрийте готовия крем със стреч фолио и оставете на студено място да се охлади напълно.
Извадете първото слоестото тесто от хладилника и поставете върху поръсена с брашно хартия за печене, разточете на кръгъл лист около 3 мм. Върху листа разпределете студения крем и изравнете равномерно.
Разточете второто слоесто тесто и поставете върху крема, защипете краищата, за да не изтече кремът при печенето и обърнете пирога с ръба отдолу в намаслена с меко масло тава 28 см. Надупчете на няколко места с вилица, намажете с масло и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30 минути до златист цвят.
Извадете изпечения пирог, завийте с чиста кърпа за около 10 минути, след което поръсете със смесените пудра захар и ванилия. За по-голяма яснота разгледайте снимките горе!