Мандаринена торта

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Мандаринена торта
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Вкусна торта с уникално свеж цитрусов аромат, който ще ви пренесе на острова на мечтите ви"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • корички от мандарини - 1 с.л. или от портокал
  • сол - 1 щипка
  • За крема
  • крема сирене - 250 г
  • маскарпоне - 200 г
  • сметана - 1 1/2 ч.ч. за разбиване
  • пудра захар - 1 1/2 ч.ч
  • корички от мандарини - 2 с.л.
  • портокалов ликьор - 2 с.л. ( не е задължителен)
  • ванилия - 1 прахче
  • за пълнежа
  • мандарини - 2 консерви белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците с щипка сол и половината от захарта на твърд сняг. Оставяме на страна. Смесваме брашното с бакпулвера.

Разбиваме жълтъците с останалата захар, прибавяйки ванилията, млякото и рендосаните на ситно мандаринови корички. Може да заместите плода изцяло с портокали или да ползвате портокалови корички.

След като кремът е готов, прибавяме малко по малко от белтъците към нея, като постепенно пресявам и от брашняната смес. Получава се пухкав крем.

Разпределяме сместа в три тавички (от алуминиевите форми) по 20 см в диаметър или в две по 25 см. Намаслете с олио и покрийте с хартия за печене на дъното. Печем в предварително загрята фурна на около 160 градуса за около 20-30 мин.

Готовите блатове оставяме да се охладят на леко открехната вратичка на фурната, за да не спадат.

Докато блатовете изстиват, подготвяме крема. Разбиваме сметаната на сняг. След това разбиваме сирената със захарта. Прибавяме сметаната. Тук е въпрос на вкус - може да ползвате неподсладена, кремът няма да е толкова сладък. След това прибавяме рендосаните корички, количеството зависи от Вашия вкус. Добавяме и ароматите - ванилия и портокалов ликьор. Аз исках малко цвят на крема, затова сложих малко какао - можете да пропуснете.

Пристъпваме към сглобяване на тортата. В оригиналната рецепта блатовете трябва да се разполовят. Аз исках по-дебели блатове, затова не съм ги рязала.

Отцеждаме мандарините от консервите. Със сока напояваме блатовете. Намазваме с крем и отгоре нареждаме от мандарините. Повтаряме упражнението с всички блатове. Завършваме, измазвайки цялата торта с крем, а отгоре украсявам с резенчета пресни мандарини (аз имах портокали). Имах бисквити (правени предните дни) и реших, че могат да влязат в употреба :)

Вие може да украсите според въображението или моментното си настроение. Каквато и да сътворите, вкусът на тортата е уникално свеж, нежен и пренасящ в топлите тропически страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: