Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована Риба»Мариновани сардини в испански стил

Мариновани сардини в испански стил

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мариновани сардини в испански стил
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
28/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
10
"Страхотно предястие и мезенце за бяло вино! И да не забравите да оставите един лайк за страхотната идея"

Необходими Продукти

  • сардини - 500 г (пресни)
  • оцет - 600 мл от бяло грозде
  • сол - 4 с.л. с връх
  • чесън - 4 скилидки
  • магданоз - 5 стръка
  • бадеми - 40 г (по желание)
  • зехтин - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете сардините и отделете филенцата. Измийте ги добре под течаща вода.

Чистите филета залейте с оцета и солта и разбъркайте. Трябва да са покрити добре в течността и солта да е разпределена равномерно.

Оставете да престоят 5 часа, максимум 1 денонощие.

Маринованите вече филенца изваждайте и отцеждайте от течността. Наредете в съд едно върху друго и залейте със зехтина. Трябва да бъдат изцяло покрити с него, затова, ако 200 мл не са ви достатъчни, прибавете още.

Накълцайте на ситно или пасирайте заедно чесъна, магданоза и бадемите.

При сервиране наредете в чинийка маринованите сардини и отгоре поръсете със приготвената смес и зехтин (аз понякога ги приготвям и без нея и пак са страхотни в компания с резенче домат -простичко и вкусно).

Страхотно предястие и мезенце за бяло вино!

Имайте предвид нещо важно, съвет от мен: Щом купите сардинките пресни, замразете ги за 24 часа преди да ги приготвите по този начин.

Понеже не претърпяват термична обработка има риск ако не замразим преди това рибата, в нея да има паразити, които иначе при готвене умират, но при мариноване не.! Не са опасни, но причиняват стомашни смущения понякога. Затова трябва да внимаваме и къде похапваме суши, например.

А тези сардинки са прекрасни, простички за приготвяне и се надявам да опитате! !

Същата рецепта важи и за мариноване и поднасяне на сардели, които са подобни, но по-мънички. Чудна вкусотийка!

И друго нещо, много важно: Така в зехтинчето може да си ги държите до два месеца и все ще са ви под ръка и все така вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря за чудесната рецепта!Започнах да я приготвям с желанието да усетя испанския вкус и съм много приятно изненадан.Много ми хареса-повече от рецептите опитвани до сега/а те са доста/
23.06.2022 00:06