Начин на приготвяне
Първо пригответе крема за тортата. В дълбока купа сипете прясното мляко (предварително сварено и охладено) и си пригответе и друг съд, в който да забъркате самия крем.
За около минутка-две потопете старите филии корав хляб в млякото, като ги обръщате и от двете страни. Не чакайте много да се напои хлябът, а го изстискайте от излишното мляко с ръце и го прехвърлете в другия съд. Повторете процедурата с всяка филийка хляб.
В съда с хляба добавете омекналия на стайна температура течен шоколад - 2-3 с.л. Разбъркайте хубаво. Добавете и половин пакетче краве масло (около 60 г), което предварително сте извадили от хладилника и сте оставили на топло, за да поомекне.
Прибавете и смлените орехови ядки. Разбърквайте до получаване на хомогенна смес. Опитвайте на вкус - ако прецените, добавете допълнително течен шоколад и масло (по Ваш вкус). А ако сместа ви се стори твърде суха и гъста, може да добавите няколко супени лъжици прясно мляко. Не се притеснявайте, ако са останали мънички бучки от хляба - в това е чара на крема.
Сложете няколко супени лъжици от крема на дъното на голяма чиния и разпределете равномерно с помощта на шпатула. Бисквитите потопете за 30 секунди една по една в прясното мляко, без да изчаквате да се напоят. Обърнете ги.
Допълнително по-късно ще поемат и от крема. Наредете бисквитите върху вече поставения пласт крем и сложете нов пласт крем върху тях. Повторете, докато получите поне три пласта бисквити, редуващи се с пласт крем. Не забравяйте да слагате крем и в краищата и отстрани на тортата.
Завършете най-накрая с крема и загладете бисквитената торта, като не забравяте да загладите и страните ѝ.
По желание може да е украсите с шоколадови топчета или шоколадови пръчици, със смлени орехови ядки, с кокосови стърготини. При избора на украса все пак се съобразете с естеството на крема. Плодовете не са най-подходящи.
Оставете тортата за една нощ в хладилник и сервирайте охладена.
Консумирайте с повод и без повод, но задължително с мярка и много празнично настроение!
* Ако искате да направите по-голяма торта, просто увеличете пропорциите на продуктите (2 пъти за торта 16 парчета).
Домашната торта от хляб и бисквити е чудна!