Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Лимонов тарт Пълна бъркотия

Лимонов тарт Пълна бъркотия

ЕленаЕлена
Чирак
6238476456
Лимонов тарт Пълна бъркотия
Снимка: Елена
2 / 3
04/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Талантливите готвачи нямат провали, те имат много успешни импровизации, точно като тази тук"

Необходими Продукти

  • чаени бисквити - 250 г
  • масло - 150 г
  • яйца - 2 цели и 2 жълтъка
  • лимони - 3 бр.
  • лимонов сок - 200 мл
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.л. и половина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарекох този тарт Пълна бъркотия, понеже рецептата, която следвах, не се получи така, както изглеждаше, а в такива случаи трябва да се измислят алтернативи за спасение на цялостната идея за вкусен резултат. Ето и рецептата.

Бисквитите се натрошават на ситно и се смесват с разтопеното в микровълнова масло. Полученият блат се напластява в подходяща тавичка (с махащи стени или йенска с накъдрени стени - диаметър 20-22 см) .

ЗАБЕЛЕЖКА! Ако желаете блатът ви да е по-дебел и с бордюрче, смелете бисквити, съответно масло.

Плънката се приготвя по следния начин:

Преди да се изцедят лимоните, се остъргва кората им. После се изцеждат 200 мл от сока им. В миксер се разбиват 2 жълтъка и 2-те цели яйца с захарта до получаването на пухкав крем. Към тях се добавя лимоновият сок, корите и сладкарската сметана.

ЗАБЕЛЕЖКА! Оригиналната рецепта следва следното. Получената смес се излива върху блата и се пече в предварително загрята на 150 г фурна за 30-35 мин, което е крайно недостатъчно, тъй като сместа е много течна и не може да се сгъсти, ако няма нишесте!

Още една подробност. Ако тавата ви е малка, плънката остава. За да не я изхвърлят , може да я прехвърлите в касерола, да и добавите мляко и половин ч.л. брашно и да си приготвите крем, който да използвате като топинг над основния пай или да си хапнете ей така.

Как се пече тартът?

Загрява се фурната без вентилатор на 180 градуса. Изливате плънката отгоре върху блата, така че да стигне до ръба му. Слагате тарта да се пече по средата на фурната и след около 35 мин печене на тази температура добавяте размито в много малко вода 1 ч.л. с връх брашно, тъй като плънката ви ще е много течна, а идеята е да се сгъсти.

Леко разбърквате брашното с нея. Запичате за още 10 мин и тартът ви е готов. Оставяте го да го изстине и го слагате в хладилника за 4-5 часа. По желание слагате отгоре останалия крем и поръсвате с портокалови корички.

Тартът става приятно кисел и е идеален с кафе, чай или след тежка вечеря. Търпение в приготовлението му и да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: