Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Мигновени содени мекички

Мигновени содени мекички

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Мигновени содени мекички8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
18
"Станете първи и зарадвайте семейството си с ароматни току що приготвени мекички"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • брашно - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното, добавете солта и разбъркайте. Направете кладенче и чукнете яйцето в него, добавете предварително смесените кисело мляко, оцет и сода. Замесете меко, но леко лепнещо тесто.

Завийте тестото с влажна кърпа и оставете за около 20 минути да се отпусне. Върху набрашнен плот разточете с помощта на точилка тестото на кора, дебела 0.5 см.

С кръгъл резец (чаша) изрежете кръгчета от нея. Нагрейте олиото на слаб огън и пуснете изрязаните мекички в него и внимавайте.

За около 10-15 секунди вече е покафеняла изпържената страна и обърнете от другата. Пържите ги до цвета, който предпочита семейството ви.

Готовите мекички извадете и поставете в застлан съд с домакинска хартия, за да попие излишната им мазнина.

На някои от тях можете да сложите и плънка от сирене или извара, смесени и разбъркани с 1 ч.л. маргарин, дори и любимата ви подправка, примерно: риган, шарена сол или магданоз, вие решавате.

Бележка: Продуктите за тези мигновени мекички трябва да бъдат на стайна температура, но ако нямате такива - можете леко да ги затоплите в микровълнова фурна или на котлон (става въпрос за млякото), аз честичко го правя.

Мигновените содени мекички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Тази ми е любима. Бързи, лесни и мнооого вкусни.
16.12.2022 09:00
1
Даниела Русева
Даниела Русева
Чудесни мекички, у дома се харесват от всички. Отдавна не съм правила, но като ги гледам, май е време да се поправя.
09.03.2017 19:45
6