Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното, добавете солта и разбъркайте. Направете кладенче и чукнете яйцето в него, добавете предварително смесените кисело мляко, оцет и сода. Замесете меко, но леко лепнещо тесто.
Завийте тестото с влажна кърпа и оставете за около 20 минути да се отпусне. Върху набрашнен плот разточете с помощта на точилка тестото на кора, дебела 0.5 см.
С кръгъл резец (чаша) изрежете кръгчета от нея. Нагрейте олиото на слаб огън и пуснете изрязаните мекички в него и внимавайте.
За около 10-15 секунди вече е покафеняла изпържената страна и обърнете от другата. Пържите ги до цвета, който предпочита семейството ви.
Готовите мекички извадете и поставете в застлан съд с домакинска хартия, за да попие излишната им мазнина.
На някои от тях можете да сложите и плънка от сирене или извара, смесени и разбъркани с 1 ч.л. маргарин, дори и любимата ви подправка, примерно: риган, шарена сол или магданоз, вие решавате.
Бележка: Продуктите за тези мигновени мекички трябва да бъдат на стайна температура, но ако нямате такива - можете леко да ги затоплите в микровълнова фурна или на котлон (става въпрос за млякото), аз честичко го правя.
Мигновените содени мекички са готови.
Коментари