Начин на приготвяне
Затопляме леко прясното мляко ( 1 ч.ч.) и към него прибавяме разтопена мас (5 с.л.). Киселото мляко (1 с.л.) смесваме с бакпулвер (1/2 ч.л.) и като шупне, прибавяме към прясното мляко и маста. Слагаме и разбито прясно яйце (1 бр.).
Ръсваме суха мая (1 ч.л.), захар ( 1/2 ч.л.) и сол (1 ч.л. равна ). Разбъркваме добре и прибавяме брашно, да получим гъста лепкава каша. Тогава слагаме и почистените от костилките маслини - срязани на половинки (избираме маслини в зехтин, а не в саламура, за да не овлажняват допълнително тестото).
Продължаваме да прибавяме брашно, колкото е необходимо, за да получим меко еластично тесто. Оставяме на топло да втаса. (слагам в натоплена на 50 градуса фурна и така втасва по-бързо, но трябва да е в съд с капак, да не засъхва).
Когато втаса тестото, намазваме с олио и отново омесваме. Оставяме да втаса повторно.
От готовото тесто правим топки, но много внимателно, без да намачкваме тестото и да има във всяко парченца маслини. Оставяме в чиния, намазана с олио.
Когато направим всички топки, изпържваме мекичета в средно нагрято олио, за да не прегарят и да се изпържат добре и отвътре.
Изваждаме върху решетка, да се отдели излишната мазнина, като подреждаме мекиченцата прави, едно до друго, за да не се намачкват и да не спаднат.
Много са апетитни поднесени с шарена сол.