Начин на приготвяне
Нарязват се лукът и морковът на дребно. Слагат в тенджерка със сгорещено олио. Разбъркваме за около 2 минути и добавяме малко вода, за да се задуши.
През това време нарязваме на много ситно скилидката чесън и я добавяме към лука и моркова. Запържваме за около минута, за да не загори чесънът, и добавяме каймата.
Разбъркваме енергично /каймата трябва да се получи на трохи/. Като си промени цвета, прибавяме една чаена лъжичка червен пипер и веднага след това добавяме доматчетата, намачкани на пюре. Добавяме и подправките и разбъркваме.
Изключваме котлона и приготвяме картофите. Нарязваме ги на кубчета и ги нареждаме на дъното на намазнена с олио тавичка. Отгоре изсипваме плънката с каймата и наливаме топла вода да покрие всичко.
Поставяме тавичката във фурната на 250 градуса, докато заври, и след това намаляваме на 180 градуса.
Приготвяме заливката от яйцето и киселото мляко. Разбъркваме добре и изсипваме върху мусаката 10 минути преди да е напълно готова.
Върху заливката настъргваме кашкавал и оставяме да се запече.
Мусаката с кашкавалена заливка е готова.
Коментари