Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Пънчета от тиквички с кайма и ориз

Пънчета от тиквички с кайма и ориз

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Пънчета от тиквички с кайма и ориз
Снимка: Даниела Русева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Апетитни, много ефектни и много лесни за приготвяне - такива са нашите пълнени тиквички"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • лук - 1 малка главичка
  • ориз - 1 к.ч.
  • кайма - 500 г /смес/
  • домати - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • универсална подправка - 1 ч.л. зеленчукова
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • копър
  • пармезан - настърган
  • ЗА СОСА
  • брашно - 1 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете трите тиквички на пънчета и издълбайте с лъжица сърцевината. Ако искате да им придадете малко повечко хубост, направете на пънчетата някаква шарка – издълбайте плитки резки за фасон.

Приготвяне на плънката:

Запържете в сгорещено олио една малка главичка накълцан лук, прибавете 1 ч.ч. ориз, предварително измит и разбърквайте, докато оризът стане прозрачен. Сипете каймата, като предварително я размесете с една чаша вода. Така тя няма да стане на бучки. Разбъркайте няколко пъти и добавете накълцания на кубчета червен домат, който преди това обелете.

Подправете с подправките, разбъркайте и напълнете тиквичките с плънка, а после ги подредете в тава. На дъното в тавата сложете остатъка от плънката и издълбаната част от тиквичките. Върху всяка тиквичка сложете капаче от домат. Полейте с още малко олио и залейте с една чаша вода с две щипки сол.

Сложете тавата в загрята фурна на 200 градуса и печете пълнените тиквички до готовност. Към края поръсете по една кафена лъжичка настърган пармезан върху всяко доматено резенче и оставете във фурната за още няколко минути.

Приготвяне на соса:

Разбийте два жълтъка с щипка сол и ги смесете с една чаша кисело мляко и една чаша вода. Сгорещете малко олио – 3-4 с.л. в малка касерола, сипете една супена лъжица /непълна/ брашно и запържете брашното.

Добавете жълтъците с млякото и бъркайте, да не стане на топчета, докато кипне. Посолете с малко сол и отдръпнете от огъня. Подправете с една пресована скилидка чесън.

Пънчетата от тиквички с кайма и ориз са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: