Начин на приготвяне
Нарежете трите тиквички на пънчета и издълбайте с лъжица сърцевината. Ако искате да им придадете малко повечко хубост, направете на пънчетата някаква шарка – издълбайте плитки резки за фасон.
Приготвяне на плънката:
Запържете в сгорещено олио една малка главичка накълцан лук, прибавете 1 ч.ч. ориз, предварително измит и разбърквайте, докато оризът стане прозрачен. Сипете каймата, като предварително я размесете с една чаша вода. Така тя няма да стане на бучки. Разбъркайте няколко пъти и добавете накълцания на кубчета червен домат, който преди това обелете.
Подправете с подправките, разбъркайте и напълнете тиквичките с плънка, а после ги подредете в тава. На дъното в тавата сложете остатъка от плънката и издълбаната част от тиквичките. Върху всяка тиквичка сложете капаче от домат. Полейте с още малко олио и залейте с една чаша вода с две щипки сол.
Сложете тавата в загрята фурна на 200 градуса и печете пълнените тиквички до готовност. Към края поръсете по една кафена лъжичка настърган пармезан върху всяко доматено резенче и оставете във фурната за още няколко минути.
Приготвяне на соса:
Разбийте два жълтъка с щипка сол и ги смесете с една чаша кисело мляко и една чаша вода. Сгорещете малко олио – 3-4 с.л. в малка касерола, сипете една супена лъжица /непълна/ брашно и запържете брашното.
Добавете жълтъците с млякото и бъркайте, да не стане на топчета, докато кипне. Посолете с малко сол и отдръпнете от огъня. Подправете с една пресована скилидка чесън.
Пънчетата от тиквички с кайма и ориз са много вкусни.