Начин на приготвяне
Разполовете тиквичките или ако са по-големи, ги нарежете на 3. Бланширайте ги за няколко минути във вряща и подсолена вода.
Извадете ги и ги издълбайте внимателно, като им оставите дъно. Вътрешността им накълцайте ситно.
Измийте ориза и го отцедете. Каймата разбъркайте с няколко с.л. вода, черен пипер, малко сол и червен пипер.
Загрейте олио и запържете ситно нарязания лук и настъргания морков и вътрешност на тиквичките. Добавете ориза и разбъркайте.
Щом стане стъклен, добавете каймата, доматеното пюре, ситно нарязания домат, разбъркайте и тя да се запържи и долейте чаша топла вода. Изчакайте течността да се поеме и снемете плънката от котлона. Овкусете я с подправки и я охладете.
Напълнете с нея тиквичките и ги подреждайте пълнените тиквички в подходяща подмазнена тава.
Долейте вода и сложете тиквичките с кайма и ориз да се изпекат до готовност в предварително загряна фурна на 190 градуса за около 50 минути.
Печените тиквички са много вкусни, опитайте.
Коментари