Ароматно печено цяло пиле

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Ароматно печено цяло пиле
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Класически неделен обяд, който ще събере цялото семейство около масата"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр /около 1. 5 кг/
  • картофи - 700 г
  • моркови - 4 бр.
  • лук - 3 глави
  • чесън - 4 скилидки
  • розмарин - няколко стръка
  • мащерка - няколко стръка
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лимони - 1 бр.
  • масло - 125 г
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете пилето. Изцедете сока от 1/2 лимон и го втрийте в пилето, намажете го с 1/2 масло и овкусете със солта, черния пипер и червения пипер.

В отвора на пилето сложете останалото масло, лимон и по един стрък от розмарина и прясната мащерка.

Нарежете лука на едро заедно с картофите и морковите, а чесъна обелете и разрежете наполовина. Овкусете с малко сол.

Сложете пилето в намазнена тава, а отстрани наредете зеленчуците, няколко стръка розмарин и мащерка и 1/2 ч.ч. вода.

Завийте тавата с пилето с алуминиево фолио и печете пилето в предварително загрята фурна 180 градуса за около 2 часа.

Ароматното печено цяло пиле е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Калина Парова
Калина Парова
Не се получи...Едва ли е изпробвана тази рецепта. Картофите станаха много кисели от лимона. И три-четири стръка розмарин - пресилен, натрапчив аромат. А от 125 гр. масло - доста мазно. Тези продукти трябва да се намалят най-малко на половина.
23.02.2018 11:57
2