Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за бебе

Питка за бебе

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Питка за бебе2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1 бр.
"Приветствайте раждането на новия живот с ароматна и топла питка"

Необходими Продукти

  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - около 1кг.
  • яйца - 4 броя
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • мая - 1 пакет суха
  • вода - 400 мл хладка
  • сода - 1/4 ч.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • масло - 100 г препържено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със сухата мая в голяма тава и направете кладенче по средата. В него добавете олиото, шупналата в 2 с.л. кисело мляко сода, солта, захарта, водата и яйцата, като отделите 1 белтък за намазване на питката. Сложете повечко захар по желание, защото питката за бебе трябва да е сладка.

Замесете постепенно гладко и хомогенно тесто и го разделете на 4 топки, като отделите и част, за да направите украса отгоре. Оставете да втасат върху набрашнен плот и покрити с кърпа.

Разточете всяка кора на лист с дължина около 40-45 см. Подреждайте ги една върху друга, като мажете помежду им със запържено масло. Завийте на руло и го усучете.

Сложете го в намазнена тава на охлюви. Отново оставете да втаса, докато увеличи 2 пъти обема си. Отгоре направете форми по желание от заделеното тесто - плитки по периферията, малки цветчета, а ако можете и калинки и пеперуди и т.н.

Намажете питката за бебе с разбит с малко вода или олио жълтък. Пъхнете да се пече в загряна фурна на около 210 градуса, за около 25-30 минути.

Към края намалете фурната на около 160 градуса и доопечете. Изпечената питка за бебе напръскайте с малко водичка и запарете с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

теди
теди
Питката стана супер,благодаря!
21.07.2013 18:06