Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак Дебела плитка

Козунак Дебела плитка

Козунак Дебела плитка
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
1
"Нека подготовката за Великденските козунаци да започне сега - и да не забравите да споделите всички вкусни резултати с нас"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (единият белтък се отделя за намазване)
  • брашно - 3 ч.ч. (около 600 г)
  • захар - 2/3 ч.ч. (около 150 - 160 г)
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (около 200 мл)
  • мая - 1/2 кубче, прясна (около 20 г)
  • масло - 1 ч.ч. (около 150 г) разтопено
  • олио - 2 с.л.
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • стафиди
  • ром - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Името на козунака идва от това, че първият опит за сплитане тип „руска плитка“ беше неуспешен чисто визуално, но пък независимо от вида му вкусът беше чудесен и си заслужаваше играта с тестото!

За да не забравим покрай месенето, първо накисваме стафидите в малко ром, за да поемат от аромата на алкохола и да набъбнат. (Ако нямаме ром или друго подходящо питие, стафидите могат да постоят и във водичка.)

Започваме с активирането на маята – малката бучка се слага в съдинка, поръсва се с 1-2 супени лъжици от брашното и малко захар, след което изливаме около 1/3 от предварително затопленото прясно мляко (не трябва да е горещо обаче). Оставяме да шупне (т.е. да набъбне и да се появят мехурчета) и приготвяме останалите продукти.

Почти цялото брашно се пресява в голямо купа – не слагаме цялото, защото винаги сместа поема различно (в зависимост от размера и качеството на използваните яйца, мляко и други продукти) и по време на месенето може да се наложи да добавяме още или пък да е напълно достатъчно.

Правим кладенче в средата на брашното и добавяме готовата мая, олиото, настърганата лимонова кора, останалата част от топлото мляко и захарта. Разбъркваме енергично няколко минути с ръце или с помощта на шпатула. Добавяме по-голямата част от изцедените стафиди (оставяме няколко за украса). Разбъркваме още веднъж и оставяме тестото да почине за около половин час на топло, както си е в купата.

След това върху намазнен плот изсипваме тестото и оставяме наблизо купичка с разтопеното масло. Действаме по следната повторяема процедура, докато не свърши маслото: топим си ръцете в купичката и оформяме тестото – първо на топка, после разстиламе в продълговата форма и сгъваме на 3, от което отново се получава нещо като топка.

Намазваме пак ръцете с масло и повтаряме предните стъпки. Целта е мазнината да се „пропие“ в тестото при размесването и последното да стане „на пластове“. Връщаме в купата и отново оставяме да втаса до удвояване на обема.

След второто втасване идва ред на оформянето. Отново върху набрашнен плот се поставя тестото. Разточва се голям правоъгълник, който се навива на дълго руло. От единия му край се изрязват две еднакви цилиндърчета.

Останалата част се разрязва с остър нож на две по дължина, като в едната част не е докрай. Двата получени фитила се усукват един върху друг и се поставят в тавата, в която ще се пече козунакът (предварително намаслена). В двата края на „плитката“ се слагат и цилиндрите. Оставя се да втаса за последен път.

Пускаме фурната да се загрява на 170 градуса. През това време намазваме козунака с разбития белтък и поръсваме със стафиди и захар (разбира се, може и с ядки или без нищо). Печем около 40 минути, като проверяваме периодично с дървено шишче. Ако започне да загаря отвън, а отвътре е суров, покриваме с фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: