Козуначени курабии

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
14k
10/04/2012
"Да, прави сте. Вкусни са точно толкова, колкото изглеждат "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Сготви+1 точка
33 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо162 049
  • Преглеждания за месеца229
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5
  • Сготвена33

Необходими Съставки

  • яйца - 2 броя + 1 жълтък за намазване
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • мазнина - 1/2 ч.ч. мас или масло
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • сода - 1 ч.л. равна бикарбонат
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • захар - за поръсване
  • орехи - 50 г смлени, за поръсване
  • брашно - около 700 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта и към тях добавете угасените предварително в киселото мляко 2 вида сода.

Разбърквайте и добавете мазнината, лимоновата кора и най-накрая пресятото брашно. Замесете гладко тесто.

От него може да късате и да оформяте сплескани топчета или да го разточите и да изрежете желаните от вас форми курабии.

Подреждайте ги в тава с хартия за печене. Отгоре ги намажете със смес от разбития жълтък с малко олио, смлени орехи и поръсете всяка козуначена курабия с малко кристална захар.

Пъхнете ги да се пекат в умерено загряна фурна до приятен загар и готовност.

Профи гастро форма за печене на сладки с цели 54 места-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Профи гастро форма за печене на сладки с цели 54 места
69.99 лв.
53.89 лв.
Виж ››

Стани майстор на сладките с тази професионална форма за сладки - с цели 54 места!

Рейтинг

5 13
4 6
3 7
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мария Кунева
Мария Кунева
20.04.2016 15:38
Страхотни са браво!
1
2
Pavlina
Pavlina
24.06.2013 23:32
Още едно допълнение: нямат нищо общо с козунак ,но за курабии са чудесни.да не се пекат повече от 20 мин. На180 градуса до леко пожълтяване.
8
1
Pavlina
Pavlina
24.06.2013 23:05
Рецептата е чудесна! Аз ги направих с една чаена чаша масло.
2
5