Козуначени курабии

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Козуначени курабии4 / 4
09/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Да, прави сте. Вкусни са точно толкова, колкото изглеждат"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 броя + 1 жълтък за намазване
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • мазнина - 1/2 ч.ч. мас или масло
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • сода - 1 ч.л. равна бикарбонат
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • захар - за поръсване
  • орехи - 50 г смлени, за поръсване
  • брашно - около 700 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта и към тях добавете угасените предварително в киселото мляко 2 вида сода.

Разбърквайте и добавете мазнината, лимоновата кора и най-накрая пресятото брашно. Замесете гладко тесто.

От него може да късате и да оформяте сплескани топчета или да го разточите и да изрежете желаните от вас форми курабии.

Подреждайте ги в тава с хартия за печене. Отгоре ги намажете със смес от разбития жълтък с малко олио, смлени орехи и поръсете всяка козуначена курабия с малко кристална захар.

Пъхнете ги да се пекат в умерено загряна фурна до приятен загар и готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
513
46
37
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Кунева
Мария Кунева
Страхотни са браво!
20.04.2016 15:38
1
2
Pavlina
Pavlina
Още едно допълнение: нямат нищо общо с козунак ,но за курабии са чудесни.да не се пекат повече от 20 мин. На180 градуса до леко пожълтяване.
24.06.2013 23:32
8
1
Pavlina
Pavlina
Рецептата е чудесна! Аз ги направих с една чаена чаша масло.
24.06.2013 23:05
3
5
дани
дани
нарочно ли не е писано колко брашно е необходимо?
07.06.2013 14:40
6
1
Венетка
Венетка
брашното е между 600-700 г, по скоро към 700 грама
24.04.2012 12:29
2
1
Боряна
Боряна
Колко брашно се слага?
23.04.2012 15:55
Лана
Лана
Добре де, звучи вкусно, но не трябва ли да има мая щом като е "козуначено" тестото? Или така просто са наречени "козуначени курабии"... Аз търся рецепта на курабийки с мая. Тази рецепта е подобна на моята и действително са много вкусни и хрупкави.
17.04.2012 05:02
2
милана
милана
брашното го слагаш постепенно при самото месене. Когато тестото ти е готово, ще усетиш..ще се получи мекичко и по-нелепнещо. Мисля, че около 600 г поне ще отиде за тази рецепта. Но надали ще е кило.
13.04.2012 12:27
2
Све
Све
Много добре ми звучи рецептата, искам да я пробвам, но не разбрах колко брашно се слага :(
12.04.2012 18:54