Начин на приготвяне
За приготвяне на украсата: Приготвяме парено захарно тесто, като в касерола кипваме водата с маслото, след което прибавяме брашното и бъркаме, докато започне да се отлепва тестото от дъното. Оставяме добре да изстине, след което го омесваме с пресятата пудра захар, нишестето и ванилията.
Изработване на орхидеи от парено тесто: Разточваме на тънко пареното тесто и изрязваме с готови метални резци за орхидеи, след което ги щамповаме със силиконови форми за орхидеи, за да се получи лек релеф по листенцата.
Част от тестото го използваме за дръжките и листата на орхидеите. Залепваме отделните части на орхидеите, след което ги оставяме да изсъхнат. Изсъхват за около 2 дена на стайна температура, след което с подходящи четчици и три различни цвята гел бои ги оцветяваме.
За оформяне на питката: В малка купичка слагаме 100 мл. топло мляко , 2 ч.ч. захар, 42 г хлебна мая и 2 с.л. брашно. Разбъркваме хубаво и оставяме маята да се активира. В подходящ съд слагаме двете млека, затоплени, активираната мая, 1 бр. яйце, ½ ч.ч. олио, 1 с.л. сол.
Месим средно меко тесто и оставяме да втаса на топло 20 минути. След изтичане на минутите отделяме половината тесто за кифличките, а другата половина я разрязваме на три различни парчета.
Най-голямото парче е за топката в средата. Второто по големина е за розичките около кифличките, а най – малкото парче е за мрежичката.
Половината тесто разточваме върху набрашнена повърхност на голям кръг. Разделяме го на 16 равни триъгълници. Намазваме ги леко с олио и ги навиваме от широката към късата страна. Получените кифли ги нареждаме в намазана с масло тава.
Оформяме топка и я обличаме с разточено и разрязано с валяк за мрежичка тесто, като поставяме готовата топка в средата. Останалата част от тестото разточваме на дълъг правоъгълник, навиваме от към дългата страна на руло.
Режем рулото на малки трапецовидни форми. Нареждаме ги в празните пространства между кифличките. Покриваме с кърпа питката и я оставя да втаса на топло. Разбиваме двата жълтъка с прясното мляко и олиото.
Намазваме равномерно втасалата вече питка. Печем я в слабо загрята фурна на 200 градуса. След като е готова опечена питката, я оставяме да изстине, след което нареждаме готовата украса.