Начин на приготвяне
Пресява се брашното в тава, прави се в средата кладенче. Прясното мляко се загрява, трябва да не е топло, а хладко. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтопи.
В кладенчето изсипваме сухата мая, олиото, яйцето, солта и прясното мляко. Замесва се тесто. При тези пропорции не е необходимо, да се добавя течност.
Оставяме да втаса, като утрои обема си, но трябва да се внимава да не превтаса. След като е втасало, омесваме го и го разделяме на 17 топки.
14 топки ги правим по следният начин: Омесваме топка, разточваме на правоъгълник с ширина около 10 см и дължина 20 см. Навиваме до средата кората. Останалата, ненавита, част с нож я нарязваме на ивички и донавиваме. След като сме навили всички 14 топки, ги нареждаме в намазнена и набрашнена тава. 11 от тях слагаме в периферията на тавата, 3 в средата, за да може между тях да се сложат розичките.
Останалите 3 топки ги правим по следния начин: Една топка я разделяме на три топки, разточваме ги на кръгчета и ги завиваме като розички. Слагаме ги с вредата.
Оставаме да втаса, като не трябва да удвоява напълно обема си. Така, като се изпече, става хрупкава. По желание поръсваме с маково семе. Печем на малко по-силна фурна, за да запази обема си и да стане хрупкава 190 градуса до златисто.