Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото мляко заедно със захарта, оставете на топло да шупне (втаса). Пресейте брашното в голям съд, прибавете солта и разбъркайте добре.
Оформете кладенче и в него добавете останалите продукти за тестото, прибавете втасалата мая, омесете меко тесто и оставете на топло място да удвои обема си.
Разделяме тестото на четири равни части. Всяка част оформяме на топче и разточваме на тънки правоъгълни листа. Взимаме един лист, мажем го с разтопено масло и върху него слагаме втори лист. Навиваме на стегнато руло и режем на равни парчета, 2 см всяко. Същото повтаряме с другите две листа.
Подреждаме парчетата в тава със застъпване. В средата поставяме 4 парчета върху тях още 4 с разминаване. Най-отгоре слагаме едно от отрязаните крайчета на рулата. Поливаме с останалото масло, намазваме оформената питка с разбитите жълтък, и поръсваме със сусам.
Без да втасва втори път , изпичаме питката на загрята на 200 градуса фурна за 40 мин.
Печете до готовност със златист загар.
Коментари
Благодаря