Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото мляко заедно със захарта, оставете на топло да шупне (втаса). Пресейте брашното в голям съд, прибавете солта и разбъркайте добре.
Оформете кладенче и в него добавете останалите продукти за тестото, прибавете втасалата мая, омесете меко тесто и оставете на топло място да удвои обема си.
Разделяме тестото на четири равни части. Всяка част оформяме на топче и разточваме на тънки правоъгълни листа. Взимаме един лист, мажем го с разтопено масло и върху него слагаме втори лист. Навиваме на стегнато руло и режем на равни парчета, 2 см всяко. Същото повтаряме с другите две листа.
Подреждаме парчетата в тава със застъпване. В средата поставяме 4 парчета върху тях още 4 с разминаване. Най-отгоре слагаме едно от отрязаните крайчета на рулата. Поливаме с останалото масло, намазваме оформената питка с разбитите жълтък, и поръсваме със сусам.
Без да втасва втори път , изпичаме питката за здраве на загрята на 200 градуса фурна за 40 мин.
Печете питката до готовност със златист загар.
Вижте също как да си направите памук погача или любимата питка Слънце.
Коментари
Благодаря