Домашна еклерова торта с блат и еклери

07/01/2020
"Това не е обикновена торта, а истинско кулинарно чудо - ядеш и се топи в устата "
Приготвяне90 мин.
Готвене90 мин.
Общо180 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 081
  • Преглеждания за месеца183
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе блата. Разбийте с миксер яйцата със захарта до разтапяне на захарта и прибавете ванилията. Смесете брашното с галетата. Постепенно добавяйте от брашняната смес към яйцата и бъркайте до хомогенна смес.

Намазнете форма за торта с подвижен ринг и набрашнете. Изсипете блата и печете на 180 градуса около 30 мин. до суха клечка. След като се изпече блатът и леко се охлади, изрежете с остър нож горната част и сиропирайте със сока от компота. Оставете настрани.

После приготвяме еклерите. Сложете в малка тенджера на котлона с 200 мл вода, щипка сол и 100 мл олио. Трябва да заври. После добавете 200 г брашно и бъркайте. Когото тестото се отделя от страните на тенджерата, е готово. Оставете да се охлади за 15 мин.

После добавете 4 яйца едно по едно и бъркайте до тяхното усвояване. Вземете голяма тава и покрийте с хартия за печене. Вземете шприц и в него сложете тестото за еклерите и шприцовайте еклери. Нека са малко по-големи от орех (или с чаена лъжичка). Печете на 180 градуса до лек златист цвят.

Приготвяме и крема. В 1/2 ч.ч. вода сложете желатина да набъбне. После в купичка разбийте 3-те яйца. Добавете нишестето и 300 мл от млякото разбъркайте до хомогенна смес, добавете и ванилията.

В тенджера сложете останалите 700 мл прясно мляко и 1 и 1/2 ч.ч. захар на котлона и бъркайте до разтапяне на захарта. След като млякото заври, на тънка струйка добавете сместа от яйцата, нишестето и млякото.

Бъркайте енергично, като се сгъсти кремът, го отстранете от котлона. Към готовия крем добавете кравето масло и набъбналия желатин, разбъркайте добре. Оставете да се охлади, но не напълно. Напълнете малките еклерчета с крем, останалия крем оставете.

Сега сглобяваме еклеровата торта. Вземете блата и закопчайте около него подвижния ринг на формата, в която сте го пекли. Намажете блата с малко крем, за да могат да залепнат еклерите. Отгоре ги наредете един до друг.

Останалия крем разпределете отгоре на тортата. Отгоре настържете на ситно ренде 1 бял шоколад. Сложете в хладилник да стегне. Преди сервиране отстранете внимателно ринга (първо минете с остър нож и тогава отстранете).

Домашната еклерова торта с блат и еклери е идеална за гости!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стан Ой
Стан Ой
11.03.2017 14:18
Че е вкусна спор няма, ама голяма игра пада докато стане готова. А свършва за 2 минути.
0
0