Начин на приготвяне
В дълбок съд се пресява брашното. В кофичката кисело мляко се прибавя една равна чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква хубаво, за да шупне.
Добавя се една чаена лъжичка сол и постепенно се прибавя брашното. Когато стане вече трудно да се бърка с лъжицата, тестото се изсипва на набрашнена маса и се меси, като се поръсва от време на време с малко брашно, за да не залепва.
Меси се докато престане да лепне. Тестото трябва да бъде меко, като в процеса на месенето се проверява с натискане с пръст - то трябва да се връща (това означава, че е готово).
Когато е готово се накъсва на топчета, всяко топче се разтегля с намаслени ръце и се пържи в силно загрятото масло и лъжицата олиото (зимно време може да се изпържат и в мас - стават божествени).
Готовите содени питки се намазват докато са още горещи с масло и се поръсват със шарена сол и сусам.
Селските содени питки с масло и шарена сол са готови.