Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Селски содени питки с масло и шарена сол

Селски содени питки с масло и шарена сол

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Селски содени питки с масло и шарена сол5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Думите не стигат, за да опишем колко вкусни стават тези обикновени питки с масълце и шарена сол Хапнете и споделете рецептата с приятели"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 кофичка
  • олио - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • брашно - около 4 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 2 - 3 с.л. за пържене
  • масло - 1 с.л. за намазване
  • шарена сол
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се пресява брашното. В кофичката кисело мляко се прибавя една равна чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква хубаво, за да шупне.

Добавя се една чаена лъжичка сол и постепенно се прибавя брашното. Когато стане вече трудно да се бърка с лъжицата, тестото се изсипва на набрашнена маса и се меси, като се поръсва от време на време с малко брашно, за да не залепва.

Меси се докато престане да лепне. Тестото трябва да бъде меко, като в процеса на месенето се проверява с натискане с пръст - то трябва да се връща (това означава, че е готово).

Когато е готово се накъсва на топчета, всяко топче се разтегля с намаслени ръце и се пържи в силно загрятото масло и лъжицата олиото (зимно време може да се изпържат и в мас - стават божествени).

Готовите содени питки се намазват докато са още горещи с масло и се поръсват със шарена сол и сусам.

Селските содени питки с масло и шарена сол са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
523
40
30
20
10
Дай твоята оценка: