Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак за диабетици

Козунак за диабетици

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k8k32
Козунак за диабетици1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Не се притеснявайте - този козунак за диабетици не отстъпва по нищо на тези, в които присъства захар."

Необходими Продукти

  • яйца - 1 брой, без 1/2 от жълтъка
  • прясно мляко - 50 мл нискомаслено
  • вода - 100 мл топла
  • мая - 1/2 пакетче жива, може и суха
  • олио - 30 мл + 50 мл олио за доомесване
  • подсладител - 1 и 1/2 с.л. течен
  • брашно - 400 г типово + 200 г за доомесване
  • есенция - 2 - 3 капки ванилова или ромова
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • За намазване
  • вода - 1 ч.л. топла
  • подсладител - 2 капки течен
  • яйца - заделената 1/2 жълтък
  • овесени ядки - за поръсване по желание
  • сусам - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топличкото прясно мляко и вода и оставете на топло да се активизира. Сипете я в пресятите в тава брашна и добавете яйцето, 30 мл олио, подсладителя, есенцията, лимоновата кора и постепенно замесете не много меко тесто.

Щом тестото поеме брашното, го разстелете като питка и доомесете само потапяйки ръце в олиото за доомесване. Щом хубаво омекне и стане гладко, оставете да втаса.

Разделете на 3 парчета и оплетете козунака като плитка. По желание може да разделите на 2 части тестото и да направите 2 по-малки козунака.

Поставете сплетения козунак в тава или форма, предварително намазани с масло и оставете пак да втасат.

След това намажете с разбития с подсладителя жълтък и поръсете по желание с овесени ядки или сусам, а може и двете. Сложете да се изпече в загряна на около 160-180 градуса фурна.

Първите 20 минути не отваряйте фурната. Щом козунакът за диабетици ви се стори готов, изключете фурната, а след 2-3 минути отворете леко врата и оставете да изстине така.

Вижте също как да си направите козунак със стевия или вкусен крем карамел за диабетици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
41
31
21
10
Дай твоята оценка: