Начин на приготвяне
Накиснете предварително стафидите в ром. Разтваря се маята в 50 мл топличко прясно мляко и 1 с.л. брашно и се оставя да втаса на топло.
Пресява се брашното със солта и в кладенчето посредата се добавят маята, разбитите предварително на пяна яйца, разтопеното топло масло и олиото. Добавете подсладителя и ванилията и лимоновата кора.
Замесете постепенно тестото, като започнете да разбърквате само в една посока. Готовото тесто поставете в голяма намазнена купа, покрийте и оставете на топло да втаса.
Полученото гладко тесто се слага в намазан с олио найлонов плик, поставя се в тава, покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Премесете втасалото тесто още 2 пъти. Накрая добавете отцедените стафиди, орехи по желание и оформете козунака.
Сложете го в тава или форма, оставете отново да втаса малко. Намажете го с разбитото яйце и сложете да се пече в умерено загряна фурна до готовност.
Коментари