Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Чеснова питка със спаначена плънка

Чеснова питка със спаначена плънка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Чеснова питка със спаначена плънка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Пролетна питка с плънка от спанак и неустоим чеснов аромат - няма да искате да погледнете друга"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г плюс 50 г за доизмесване
  • мая - 20 г, жива
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • мас - 25 г
  • масло - 25 г
  • оцет - 1/2 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл
  • кисело мляко - 2 с.л. с връх
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • За плънката
  • спанак - 250 г
  • лук - 1/2 глава
  • пресен чесън - 3 стръка
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • кашкавал - 100 г
  • тиквено семе - белено за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята във затопленото прясно мляко със захарта. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за 10 минути;

Пресейте в дълбока купа брашното със солта и направете кладенче, в което сипете олиото, оцета, киселото мляко, скилидката чесън фино настъргана и едното яйце + белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване накрая);

Изсипете в кладенчето и втасалата мая и замесете меко нелепнещо тесто, като добавяте брашно, ако е необходимо;

Намажете тестото с олио и поставете в купата, завийте с кърпа и оставете на топло за 1 час, докато утрои обема си;

През това време си пригответе плънката, като накълцате и запържите в зехтина пресния чесън и лука. Когато омекнат, прибавете към тях и спанака, добре измит и накълцан на по-едричко. Овкусете със сол и пипер и гответе 2-3 минути. Оставете да се поохлади;

Втасалото тесто разделете на 4 топки и всяка разточете на тънка кора. Намазвайте всяка една със разтопените заедно мас и масло (заделете малко от тази мазнина за накрая). Разпределяйте от плънката равномерно върху цялата повърхност на корите и поръсвайте с кашкавал;

Навийте четирите кори на рула и после завийте още веднъж като охлювчета.

Поставете в малка тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена предварително. Оставете да втасат още веднъж 30 минути;

Намажете с разбития жълтък с няколко капки прясно мляко и украсете с тиквеното семе;

Печете на 160 градуса, без да загрявате фурната предварително около 30 минути, като накрая може да увеличите на 180 градуса за приятен загар.

Не отваряте фурната през първите 20 минути, а след това може да си проверявате с клечка до готовност;

Готовата питка намажете с остатъка от масло и мас и покрийте с кърпа за 10 минути. След това е готова за консумация!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: