Начин на приготвяне
Предимство е да живееш на Дунава, защото винаги можеш да се сдобиеш с прясна Дунавска риба. Рибата почистете от люспите, перките, вътрешностите и хрилете.
Отстранете главите и опашките, с остър нож направете дълбоки напречни прорези. Накиснете рибата във студена вода и изкиснете. Подсушете и осолете.
Оставете за час рибата да поеме солта.
В намазнена тавичка и върху хартия за печене подредете рибата, полейте с зехтин и сока от лимон, посолете с червен и черен пипер, около нея налейте бялото вино.
Печете във фурна до получаване на хрупкава зачервена коричка.
Поднесете печената риба със свежа салата, лимони или гарнитура по ваш избор, но задължително с много бяло вино!
Вкусно да ви е! Наздраве!
Морунажът на фурна е готов.