Начин на приготвяне
Направете кладенче от пресятото брашно и в него сипете двете яйца, разбити с вилица с две шипки сол.
Натрошете половин кубче мая в затоплено прясно мляко и след като се разтвори, добавете и нея, също и затоплено краве масло, стърготини от кората на половин лимон и ванилията. Замесете от продуктите меко тесто. Оставете в набрашнен съд и покрийте с кърпа да втаса, докато удвои обема си.
Разтеглете тестото и го нарежете на 16 равни парчета, а от тях оформете топчета. Всяко топче разточете върху леко набрашнен плот. Направете малко кръгче с диаметър около 12 см. Разпределете питките на осем двойки. Аз направих едната част с шоколад, а другата с мармалад.
Намазва се една питка с шоколад, а върху нея се поставя друга питка също намазана с шоколад. Така, както са една върху друга, двете питки завийте на руло. Всеки край на рулото се подгъва надолу. Подпъхнете под рулото към средата. В двата края с острието на ножа направете прорез. Срязаните части разтворете, подобно листа на цвете.
Бриошите подредете в тава на разстояние върху хартия за печене.
Оставете отново да втасат около 30 минути. Намажете с четка с прясно мляко и сложете в загрята фурна да се пекат на 180 градуса за 20 минути.
Още топли, поръсете бриошите с ванилена пудра захар.