Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Малки бриоши

Малки бриоши

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Малки бриоши
Снимка: Даниела Русева
7 / 8
20/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Няколко хапки нежност и сладост ще направят деня на всекиго по-хубав"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • захар - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр
  • масло - 3 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 20 г
  • сол - 2 щипки
  • лимонова кора - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л. за намазване
  • плънка
  • течен шоколад
  • ябълков мармалад
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете кладенче от пресятото брашно и в него сипете двете яйца, разбити с вилица с две шипки сол.

Натрошете половин кубче мая в затоплено прясно мляко и след като се разтвори, добавете и нея, също и затоплено краве масло, стърготини от кората на половин лимон и ванилията. Замесете от продуктите меко тесто. Оставете в набрашнен съд и покрийте с кърпа да втаса, докато удвои обема си.

Разтеглете тестото и го нарежете на 16 равни парчета, а от тях оформете топчета. Всяко топче разточете върху леко набрашнен плот. Направете малко кръгче с диаметър около 12 см. Разпределете питките на осем двойки. Аз направих едната част с шоколад, а другата с мармалад.

Намазва се една питка с шоколад, а върху нея се поставя друга питка също намазана с шоколад. Така, както са една върху друга, двете питки завийте на руло. Всеки край на рулото се подгъва надолу. Подпъхнете под рулото към средата. В двата края с острието на ножа направете прорез. Срязаните части разтворете, подобно листа на цвете.

Бриошите подредете в тава на разстояние върху хартия за печене.

Оставете отново да втасат около 30 минути. Намажете с четка с прясно мляко и сложете в загрята фурна да се пекат на 180 градуса за 20 минути.

Още топли, поръсете бриошите с ванилена пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: