Начин на приготвяне
Замесваме меко тесто от всичките продукти, оставяме да втасва на топло, след което правиме тестото на кора и разрезваме на триъгълници.
Всяко триъгълниче го увиваме на кифличка и редим в подмазана тава, оставяме да втасва отново и мажем отгоре с яйце, наръсваме с сусам и печем на 180 градуса за около час.
Коментари
ето я моята рецепта за питка,която винаги става перфектна и е с много по-малко продукти :
Пресяваме 1 кг.брашно тип 500,софимел./непременно/
Правим кладенче в което слагаме 1 яйце,и белтъка на второто.Жълтъка си оставяме.
Разбиваме 1 кубче мая с малко захар и сол и хладка вода.Количеството на Захарта е по желание,но може до 100 гр.
Замесваме си най-обикновено,но меко тесто .Измесваме с допълнително брашно 100-200 грама.
Докато си измиете съда в който се замесили/около 5 мин./може да започнете правенето на питката.Разделяме тестото на 8 равни части,и правим топчета.
и ето идва момента на особеното,което прави питката ми неповторима.
Разточваме топката,колкото можем,с ръка вземаме от маргарин/не масло/и помазваме разточената кора.След това навиваме кората,като за баница преплитаме/завързваме/ и подмушваме краищата навътре. и така.....първото в средата,другите 7 около него.....Помазваме цялата питка с останалия жълтък.Забравих да Ви кажа,че още в деленето извън осемте топки се остава малка тесто....
Та сега се взема това тесто,измесва се в брашно и с ренде се стърже по питката....Стават звездички.Слагам я да я пека в студена фурна на 200 гр. после намалявам.
Резултата е фантастичен!И тези които не умеят,могат да се справят.ако има въпроси пишете на
Добрият резултат е стимул и желание за работа в кухнята.
Поздрави.