Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Зеленчуков солен пай

Зеленчуков солен пай

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Зеленчуков солен пай
Снимка: Dora Grozeva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Много ефектен, лесен за приготвяне и цветен зеленчуков пай - перфектен за всякакъв повод"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • масло - 150 г
  • брашно - 300 г
  • вода - 7 с.л. ледена
  • сол - щипка
  • Пълнеж
  • тиквички - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • Заливка
  • кашкавал - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 300 милилитра
  • чесън - 2 скилидки
  • индийско орехче - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото (твърдо и студено от хладилника) се реже на едри кубчета. Добавя се брашното и се размесва до получаване на трохи. Добавя се солта, ледената вода и се омесва за кратко до получаване на маслено тесто.

Разточва се на кръг с дебелина 3-5 мм, малко по-голям от дъното на формата за печене. Поставя се в съда, като се покрива дъното и част от стените на съда. Оставя се в хладилник да се охлади.

През това време се приготвя плънката. Почистените зеленчуци се нарязват на тънки ивици с помощта на белачка, с еднаква дебелина и широчина. Ивиците се подреждат изправени върху изстуденото маслено тесто, като се редуват морковът и тиквичката. Започва се от стените и се завършва в центъра на съда.

Яйцата и прясното мляко се разбиват добре, прибавят се чесновата паста, настърганият на ситно кашкавал, индийско орехче и сол според вкуса.

С получената смес се покриват зеленчуците. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, около час до хубав загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: