Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и натрошете в него маята. Оставете да шупне изсипете в кладенче от брашното, пресято заедно с бакпулвера. Прибавете останалите продукти, без 1 с.л. белтък и омесете меко тесто.
Оставете тестото в намаслена с олио купа. Изчакайте да втаса, докато удвои обема си.
От втасалото тесто разточете лист върху набрашнен плот с дебелина 6-7 мм. Ако имате преса, тъй като става по-лесно, изрежете с нея питки.
В средата на всяко кръгче сложете от плънката - натрошено сирене и настърган кашкавал.
Другият вариант е от тестото да се изрежат кръгчета с диаметър 6-7 см. Периферията намажете с разбит белтък и тогава да се затвори като мида и да се притисне тестото, за да залепне.
Готовите арабски питки подредете на разстояние една от друга в тава, намаслена с меко краве масло.
Всяка питка намажете с четка с прясно мляко. Изпечете питките в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се позачервят.
Можете да сложите плънка от кайма, по ваш избор и овкусена с подправки по желание, но у дома се предпочитат със сирене и кашкавал, а не с месо Поднесете питките с айран или сок.
Арабските питки Фатаер със сирене и кашкавал са готови.