gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Невероятни козуначени кифлички

Невероятни козуначени кифлички

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k17k3k18k21
Невероятни козуначени кифлички
Снимка: Мария Симова
1 / 3
21/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
32
"За Великден, както и винаги, когато искате нещо вкусничко за закуска - пригответе бързо и лесно ароматни козуначени кифлички"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 1 кубче прясна
  • мед - 6 с.л.
  • захар - 2 с.л. равни
  • олио - 8 с.л.
  • сол - 0. 5 ч.л.
  • лимонова есенция - 1 бр.
  • брашно - малко повече от 1 кг
  • за намазване
  • белтъци - 2 бр.
  • олио - няколко капки за гланц
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • за поръсване
  • маково семе - 1 пакетче
  • захар - 5 с.л.
  • сладко от сини сливи - 2 бурканчета малки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям съд пресейте 1 кг брашно, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче.

Затоплете млякото и в част от него разтворете меда, захарта и маята, изсипете сместа в кладенчето.

Разбийте яйцата с вилица, добавете олиото, есенцията, останалото мляко и добавете към тях. Замесете меко тесто, добавяйки още малко брашно (1 кг не стига).

Оставете завитото тесто на топло за 30 минути (достатъчно е). След което върху леко набрашнен плот, премесете тестото и разделете на 4 равни части оформени на топки, завийте ги за 5 минути да се отпуснат.

Разточете ги една по една на кръгла кора, разрежете ги на 8 триъгълни парчета, поставете по 1 ч.л. сладко от сини сливи на фурна и навийте на рулца оформени кифлички.

Подредете ги в голяма тава покрита с хартия за печене, леко намазана с олио, оставете да 30 минути да втасат (повече не им е нужно).

След изтеклото време намажете кифличките с предварително разбитите белтъци, олиото и прясното мляко, поръсете със смесените семена от мак и захарта леко навлажнени с 4-5 капки вода.

За печенето на козуначените кифлички – нагрейте фурната на 190 градуса, само на долен реотан. След като се надуят, включете и на горен реотан – изпичат се много бързо, затова бъдете близо до тях и ги наблюдавайте да не прегорят.

Много вкусни, пухкави, меки и ароматни козуначени кифлички, които не отнемат много от ценното ви време по Великден!

Невероятните козуначени кифлички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
59
40
30
21
10
Дай твоята оценка: