Начин на приготвяне
Маята се разтваря в малка част от хладката вода с 1 ч. л. захар и се оставя да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавя се солта, олиото, останалата вода и замесваме средно меко тесто, което да не лепне.
Оставих 40 минути на топло във фурната включена на 50 градуса. Готовото тесто се разделя на 7 или 8 части, зависи от тавата.
Всяка се разточва на широка елипса, намазва се с масло, отгоре се поставят ленти нарязан кашкавал и се захлупват с края на тестото, като се притиска с пръсти.
С нож се правят 7 разреза надолу и се навива рулце. Обелва се кренвиршът и всеки се нарязва на 4 равни пънчета, като отгоре се правят 8 разреза като цвете.
Рулцето се завива като буквата С, в средата се поставя парчето кренвирш и краищата се събират. Нареждат се в намаслена тава. Оставяме да бухне за още 15 минути, намазва се с разбит с 1 с. л. олио жълтък и поръсваме сусам.
Печем пълнената питка в загрята фурна 180 градуса за 25-30 минути до златисто и хрупкава коричка.
Хапваме топла с шарена сол и зеленчуци!
Питката с кашкавал и кренвирши е готова.
Коментари