Начин на приготвяне
Рибата се почиства, осолява и оставя да се овкуси в хладилник за 1 денонощие.
Царевицата, грахът и бобът могат да бъдат от консерва или вие да си ги сварите предварително. Киселите краставички ги нарязвате на кръгчета.
Измиват се бурканите, за предпочитане да са на винт.
Първо в буркана се изсипват:2 с.л. оцет, 3 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 к.л. сол, 5-6 зърна черен пипер, 2 листа дафинов лист.
Разбърквате с лъжица и след това се добавят: 3 с.л. доматено пюре, по 1 с.л. царевица, грах, боб и кисели краставички, след това редите парчета риба, като повтаряте още веднъж доматено пюре, царевица, грах, боб, кисели краставички и пак риба. Натискате хубаво, за да се появи мазнина и да стигне до горе, но да остане един пръст разстояние, за да се затвори буркана.
След като напълните бурканите хубаво, ги затваряте и ги варите в дълбока тенджера /казан/ 5 часа, за да се стерилизират.
Като ги сварите изваждате бурканите и ги обръщате с капачката на долу да стоят едно денонощие и след това си ги складирайте в мазето.
Страхотно мезе за неочаквани и очаквани гости.
Консервата от риба е готова.
Коментари