Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Малки магданозени хлебчета

Малки магданозени хлебчета

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Малки магданозени хлебчета
Снимка: Даниела Русева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Някой ще каже, че с този чесън не стават за закуска, но ще сгреши - разкошни са по всяко време"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • вода - 220 мл /топла/
  • мая - 1/3 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • зехтин - още малко за намазване на тавата
  • брашно - още малко за доомесване
  • за поръска
  • масло - 2 с.л. /на стайна температура/
  • магданоз - 1 китка
  • чесън - 1 - 2 малки скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и в кладенче от него сипете зехтина.

С пръсти втрийте зехтина в брашното, а след това прибавете маята предварително разтворена в топлата вода. Накрая добавете солта и захарта и замесете меко тесто, докато се поеме брашното.

На плот поръсете брашно и доомесете тестото с още малко брашно да не лепне. Тестото поставете в намазнена с олио купа, покрийте с кърпа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.

Разделете втасалото тесто на 12 части. Оформете малки топчета с големина на яйце. Подредете малките хлебчета в тава върху хартия за готвене, намазана с малко зехтин. Оставете ги отново да втасат и намажете с разбит жълтък.

Върху хлебчетата отгоре прокарайте остър нож и направете малък прорез. Накълцайте на ситно китка магданоз.

Пресовайте две скилидки чесън и смесете с магданоза, може да добавите и щипка сол.

Добавете меко краве масло и разбъркайте. Разпределете по малко от тази смес във всеки прорез на хлебчетата.

Хлебчетата изпечете на 180 градуса в загрята фурна до леко зачервяване.

Малките магданозени хлебчета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: