Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Каролина с нарциси

Торта Каролина с нарциси

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Торта Каролина с нарциси
Снимка: Даниела Русева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Майсторска рецепта, майсторско изпълнение - сега е ваш ред да запретнете ръкавите и да изненадате всички с тази вкусна торта"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 9 бр.
  • брашно - 180 г
  • захар - 200 г
  • ванилия - 2 пакетчета ванилена захар
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 250 г
  • пудра захар - 120 г
  • ванилия - 1 пакетче ванилена захар
  • за сироп
  • прясно мляко - 150 мл
  • коняк - 2 с.л.
  • за крокант
  • пудра захар - 6 с.л.
  • бадеми - 100 г филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Продуктите е добре да са престояли няколко часа на стайна температура. В две купи първо отделете белтъци и жълтъци. Разбийте жълтъците с миксер, заедно със 100 грама кристална захар и едното пакетче ванилия. Разбивайте до побеляване 10 минути.

Отделно разбийте белтъците с щипка сол на сняг, като първо на по-слаби обороти, а след това увеличете и постепенно добавете 100 грама захар, заедно с едно пакетче ванилена захар. Доразбийте до твърди връхчета.

Смесете белтъците с жълтъците при непрекъснато бъркане на най-ниска степен. Добавете постепенно брашното. Сместа изсипете в тортена форма, широка 26 см, със застлана по дъното хартия за готвене. Изпечете блата в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. При проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо. Оставете блата да се охлади.

Приготвяне на крема:

Размийте две пълни супени лъжици брашно с прясното мляко, като го добавяте по малко и постепенно. Разбъркайте много добре да няма бучки и продължете така, докато се разреди с цялото количество мляко. Сложете на огъня - най-добре в тенджера с незалепващо покритие и бъркайте непрекъснато, а щом млякото се сгорещи и се сгъсти, го махнете от огъня. Изчакайте да се охлади напълно, покрито с фолио.

През това време разбъркайте веднъж, да не хване коричка. Докато изстива, кремът още ще се сгъсти. Разбийте в купа с миксер мекото краве масло, заедно с пудрата захар и една ванилия, докато изсветлее. Към маслото добавяйте на порции лъжица по лъжица от охладения млечен крем. Разбъркайте всичко добре до получаване на хубав крем.

Приготвяне на кроканта:

На огъня в малък съд сипвайте на три пъти по две пълни супени лъжици пудра захар и през това време разбърквайте, докато захарта се разтопи напълно. Изключете котлона и веднага сипете едно пакетче филирани бадеми. Разбъркайте бързо бадемите да оберат карамела. Разстелете сместа върху парче готварска хартия на дъската за хляб и оставете да изстине и да стегне. След това натрошете на дребно карамела.

Сглобяване на тортата:

Разрежете блата на две хоризонтално, за да получите два блата. Първият поставете в поднос за торта и напръскайте с няколко лъжици неподсладено прясно мляко, смесено с коняк - алкохол. Ако не искате алкохол, капнете 3-4 капки ромова есенция.

Намажете блата с половината от крема. Върху крема поръсете с няколко лъжици начукани карамелизирани бадеми. Сложете втория блат и сиропирайте отново. Цялата торта покрийте с останалия крем и поръсете с останалия крокант.

Ако желаете, можете да украсите допълнително. Аз направих захарни нарциси от фондан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: