Начин на приготвяне
Първо, пригответе соса, като накълцате лука, чесъна и чушката и ги запържите в сгорещения зехтин. Бъркайте, за да не залепнат, защото мазнината е малко (целта е да не става мазен сосът, ако сложим повече зехтин);
Сложете кетчупа и доматения сос със кафявата захар и малко сол (и пикантния червен пипер, ако желаете) и гответе около 4-5 минути, след което сложете останалите съставки за соса. Разбъркайте добре и дръжте още 4-5 минути на котлона, след което отстранете (ако искате по-фин сос, го пасирайте);
Във нагорещен тиган, сложете една супена лъжица зехтин и запечете от всички страни аспержите, с предварително почистени и отрязани долни краища, там където са жилави. Внимавайте с връхчета, които са крехки и лесно чупливи. Поръсете със едра сол (аспержите нямат нужда от дълга термична обработка, достатъчни са 5 минутки на силен огън, за да останат хрупкави);
Идва ред и на месото, което можем да приготвим в същия тиган от аспержите, слагайки втората лъжичка зехтин.
Печете стековете на силен огън, като ги сложите в тигана чак когато е достигнал максималната температура - 1-2 минути от всяка страна са достатъчни, за да остане отвътре месото розово и крехко! Разбира се, ако обичате по препечено, увеличете времето, но така има риск телешкото да изсъхне и да изгуби вкуса си.
Солта поръсете чак когато е готово!
В чиния за сервиране подредете аспержите, телешкия стек и няколко лъжици от соса барбекю.
Консумирайте месото, докато е топло.
Да ви е сладко!