Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Телешки стек със сос Барбекю и аспержи

Телешки стек със сос Барбекю и аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Телешки стек със сос Барбекю и аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Изтънчено и стилно - гурме предложение за всички капризни гости на трапезата"

Необходими Продукти

  • телешки стек - 2 бр. (350 г)
  • едра сол - на люспи
  • зехтин - 2 с.л.
  • аспержи - 1 връзка , зелени
  • За сос барбекю
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • зелена чушка - 1 бр.
  • кетчуп - 3 с.л.
  • доматен сос - 250 - 300 мл
  • сос уорчестър - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - по желание Пикантен
  • оцет - 1 с.л.
  • горчица - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе соса, като накълцате лука, чесъна и чушката и ги запържите в сгорещения зехтин. Бъркайте, за да не залепнат, защото мазнината е малко (целта е да не става мазен сосът, ако сложим повече зехтин);

Сложете кетчупа и доматения сос със кафявата захар и малко сол (и пикантния червен пипер, ако желаете) и гответе около 4-5 минути, след което сложете останалите съставки за соса. Разбъркайте добре и дръжте още 4-5 минути на котлона, след което отстранете (ако искате по-фин сос, го пасирайте);

Във нагорещен тиган, сложете една супена лъжица зехтин и запечете от всички страни аспержите, с предварително почистени и отрязани долни краища, там където са жилави. Внимавайте с връхчета, които са крехки и лесно чупливи. Поръсете със едра сол (аспержите нямат нужда от дълга термична обработка, достатъчни са 5 минутки на силен огън, за да останат хрупкави);

Идва ред и на месото, което можем да приготвим в същия тиган от аспержите, слагайки втората лъжичка зехтин.

Печете стековете на силен огън, като ги сложите в тигана чак когато е достигнал максималната температура - 1-2 минути от всяка страна са достатъчни, за да остане отвътре месото розово и крехко! Разбира се, ако обичате по препечено, увеличете времето, но така има риск телешкото да изсъхне и да изгуби вкуса си.

Солта поръсете чак когато е готово!

В чиния за сервиране подредете аспержите, телешкия стек и няколко лъжици от соса барбекю.

Консумирайте месото, докато е топло.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: