Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и натрошаваме маята, прибавяме 1 с.л захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме да се активира за около 10 минути.
В купа разбъркваме яйцето, жълтъците и захарта, докато се получи гъст крем. Към тях прибавяме ванилията и кората от лимона.
В друг съд си пресяваме брашното, правим кладенче и изсипваме вече втасалата мая, сместа с яйцата, щипка сол и започваме да месим. Тестото трябва да е меко, но да не лепи.
След това започваме да доомесваме, като прибавяме постепенно разтопеното масло. Когато се усвои всичкото, оставяме тестото на топло, докато удвои обема си. Това отнеме доста време, но може да включите фурната на 50 градуса и да избързате процеса.
От вече готовото тесто откъсвате и точите кръг, който разрязвате на 8 триъгълника, слагате по една лъжичка шоколад, навивате на кифличка и нареждате в тава, покрита с хартия за печене.
Отново се изчаква да втасат (този път времето е кратко), намазват се с разбито яйце и се поръсват със захар.
Пекат се в загрята фурна на 160-170 градуса с вентилатор за около 30 минути.
Козуначните кифли с течен шоколад са готови.