Начин на приготвяне
Разтворете натрошената мая и 1 с.л. захар в топлото мляко, прибавете 3 с.л. от пресятото брашно и разбъркайте. Покрийте съда и оставете на топло да втаса (шупне) за 15 минути.
През това време в съда, в който ще месите, разбийте яйцата със захарта, и ванилийките, докато се разтвори захарта напълно.
Прибавете олиото, настърганата лимонова кора и втасалата мая, разбъркайте и започнете да добавяте от пресятото брашно, като бъркате, докато е възможно, замесете меко тесто за кифлички.
След като тестото спре да се лепи на пръстите, спирате с добавянето на брашно. Поставете тестото в намазана с олио голяма купа с капак (може и тенджера) и оставете на топло, докато утрои обема си. Това става за около 90 минути.
От втасалото тесто, без да го премесвате, късайте топчета с големината на едно яйце. Всяко топче с помощта на точилка разточете на тънка елипсовидна кора върху леко набрашнен плот.
В едната от широките страни на кората разпределете 1 с.л. от течния шоколад по дължината ѝ. Навийте кифлата с шоколад на руло откъм страната с шоколада и поставете в тава, постлана с хартия за печене (аз използвах тавата на фурната).
Така процедирате и с останалото тесто, като подреждате козуначените кифлички на разстояние една от друга. Покрийте тавата с лист хартия за печене и оставете за 60 минути, да втасат.
През това време, разбийте яйцето с прясното мляко много добре.
Смесете кристална захар с маково семе (вие си преценете количеството), капнете няколко капки вода, за да се навлажни сместа. С тази смес ще поръсите кифлите.
Втасалите кифли намажете с яйчената смес и поръсете със захарната смес.
Поставете тавата в предварително нагрята на 160 градуса фурна и печете до златистокафяв загар. Много меки и пухкави козуначени кифли с течен шоколад!
От това тесто можете направите и оформите както кифли, така и козунаци.