Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави козуначени кифли с течен шоколад

Пухкави козуначени кифли с течен шоколад

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пухкави козуначени кифли с течен шоколад
Снимка: Мария Симова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
24
"Още не сме започнали да правим тези козуначени кифлички и вече нямаме търпение да ги опитаме"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 150 мл
  • прясно мляко - 400 мл топло
  • мая - 1 кубче прясна
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимони - 1 бр. кората
  • брашно - 1 кг
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • за поръсване
  • кристална захар
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете натрошената мая и 1 с.л. захар в топлото мляко, прибавете 3 с.л. от пресятото брашно и разбъркайте. Покрийте съда и оставете на топло да втаса (шупне) за 15 минути.

През това време в съда, в който ще месите, разбийте яйцата със захарта, и ванилийките, докато се разтвори захарта напълно.

Прибавете олиото, настърганата лимонова кора и втасалата мая, разбъркайте и започнете да добавяте от пресятото брашно, като бъркате, докато е възможно, замесете меко тесто за кифлички.

След като тестото спре да се лепи на пръстите, спирате с добавянето на брашно. Поставете тестото в намазана с олио голяма купа с капак (може и тенджера) и оставете на топло, докато утрои обема си. Това става за около 90 минути.

От втасалото тесто, без да го премесвате, късайте топчета с големината на едно яйце. Всяко топче с помощта на точилка разточете на тънка елипсовидна кора върху леко набрашнен плот.

В едната от широките страни на кората разпределете 1 с.л. от течния шоколад по дължината ѝ. Навийте кифлата с шоколад на руло откъм страната с шоколада и поставете в тава, постлана с хартия за печене (аз използвах тавата на фурната).

Така процедирате и с останалото тесто, като подреждате козуначените кифлички на разстояние една от друга. Покрийте тавата с лист хартия за печене и оставете за 60 минути, да втасат.

През това време, разбийте яйцето с прясното мляко много добре.

Смесете кристална захар с маково семе (вие си преценете количеството), капнете няколко капки вода, за да се навлажни сместа. С тази смес ще поръсите кифлите.

Втасалите кифли намажете с яйчената смес и поръсете със захарната смес.

Поставете тавата в предварително нагрята на 160 градуса фурна и печете до златистокафяв загар. Много меки и пухкави козуначени кифли с течен шоколад!

От това тесто можете направите и оформите както кифли, така и козунаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: