Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Гъше Месо»Печена Гъска»Печена гъска със сотирани картофи в гъша мас

Печена гъска със сотирани картофи в гъша мас

РосицаРосица
Помощник Готвач
1195371634122
Печена гъска със сотирани картофи в гъша мас2 / 2
01/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
165 мин.
Порции
6
"Устата ви се пълни със слюнка само при мисълта за печена гъска? Ето как да си я приготвите и сами"

Необходими Продукти

  • гъска - 1 цяла над 4 кг
  • лимони - кората на 2 бр.
  • джинджифил - 3 ч.л.
  • канела - 3 ч.л.
  • чесън на прах - 3 ч.л .
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • за картофите
  • картофо - 1 кг
  • мас - от печенето на гъската
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • лук - 1 връзка пресен
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кората на лимоните се настъргва и се смесва с подправките. Кожата на гъската се нарязва, без да се реже месото, по този начин ще изтече мазнината и кожата ще стане хрупкава.

Подправките се втриват хубаво в гъската и се поставя върху решетка за печене. Отдолу се поставя тава, колкото цялата решетка. Фурната трябва да е предварително заграта на 230 градуса.

След 10 мин печене се намаля на 180 градуса и се продължава с печенето. След час се изважда, полива се със събралата се мас и се връща да се допече за още 40-60 мин, докато стане кафява и хрупкава.

От събралата се мас се отделят за картофите. Картофите се обелват, нарязват на едро и сваряват до полуготовност. В загрятата гъша мас се запържват заедно с наситнения чесън.

Когато станат златисти, се овкусяват със ситно нарязания пресен лук и подправките. Сервира се порция гъска с гарнитура от сотирани картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
За два часа пълнена гъска ще се опече на куково лято.5 часа минимум.......пекъл съм и то не една.Може да стане за 2 часа, само ако преди печенето е сварена.
19.12.2022 12:24